Akut mat till behövande

Marie Janson, Anna Schroer, Anita Blidh, Henry Blomberg, Gunilla Porsvant och Lars Olsson sorterar och paketerar. Foto: Karina Frölund
Textstorlek:

Två eftermiddagar i veckan hämtar Matakuten Vingåker bröd och frukt med kort hållbarhetsdatum från Ica. Sedan sorterar och packar de maten i kassar som de kör ut i bostadsområden.

– Det är många som väntar på oss när vi kommer, säger Anita Blidh i Matakuten.
De är cirka tio ideellt arbetande personer som hämtar, packar och kör ut matvaror i Vingåker.
– Det är många olika hushåll som behöver hjälp. En del har en tillfällig svacka i ekonomin medan andra kanske har låg pension, a-kassa, är sjukpensionärer eller asylsökande. För vår del spelar det ingen roll, säger Lars Olsson i föreningen.
Matakuten i Vingåker startade i januari efter att initiativtagaren Therese Allard hade mött en liknande verksamhet i Gävle.
– Hon hörde av sig och vi hängde på, säger Anita.
De startade lite försiktigt för att se vilket behov som finns i kommunen.
– Jag som är engagerad i kyrkan vet att det finns stora behov, men vi var tvungna att se hur det skulle fungera först, säger hon.
Matakuten har fått hjälp av diakonerna som talat om i vilka områden maten gör bäst nytta.
– Det är en verksamhet med flera bra syften – dels att maten kommer till de som behöver, och dels att matsvinnet minskar. Det här skulle kastas annars, säger Lars Olsson.
De åker ut i bostadsområdet och tutar lite. Nu när det blivi rutin står det ibland redan några och väntar när de kommer. Några familjer kommer till Ekbackskyrkan och hämtar sin påse.
– I början kändes det lite knepigt att dela ut mat. Vi är inte vana vid välgörenhet på det viset, säger Lars Olsson.
Vanligtvis är det 50 påsar, som alltid tar slut. Den här dagen var det lite tunt med varor så det blev sammanlagt 26. Men just idag kommer inte alla att få något.
– Nej, så är det. Det är tråkigt och känns ganska jobbigt, säger Lars Olsson.
De ser att de skulle kunna utveckla verksamheten om de hade en lokal. De sorterar och paketerar i Ekbackskyrkan, men där kan de inte förvara något.
– Om vi hade en lokal skulle vi kunna utöka med soppkök, hantera torrvaror och på sikt kanske ha någon som arbetar med Matakuten.
Matakuten i Gävle har en anställd och praktikanter. De har en biståndslokal som fungerar som ett skafferi för människor i akut behov av förnödenheter.
– Det skulle vi också vilja ha, säger Anita Blidh.
Karina Frölund