Svampsörmland – ett riktigt smörgåsbord

Textstorlek:

Gula, gyllene kantareller. Den bilden dyker nog upp i de flestas huvud när det är dags för svampplockning.
Men det finns fler sorter i naturens skafferi som smakar minst lika bra som de gula hattarna. Det gäller bara att veta vad man kan plocka och inte.

Lena Grawell bor i Rocklösa utanför Gnesta och har arbetat som svampkonsulent i tio år. Bland annat håller hon kurser där hon tar med deltagarna ut på svampjakt.
– Många blir helt till sig när de hittar kantareller. Men jag brukar säga det att “ni är inte här för att plocka kantareller – det kan alla”. Jag vill ju att de ska lära sig något nytt.
Vi ska inte baktala kantarellen, men enligt Lena finns det många andra svampar som smakar minst lika bra – om inte bättre.
Under sin studietid genomförde Lena ett experiment.
– Jag plockade nio sorters svamp och smörstekte dem. Sedan lät jag en panel genomföra ett blindtest. Kantarellen kom näst sist.
Kan du nämna någon underskattad matsvamp?
– Det finns många sorter som folk inte kan. Sotvaxing till exempel. Det är en favorit. Den smakar underbart. Rökslöjskivlingen är också riktigt god. Den är inte svår att lära sig känna igen heller.
Det handlar om just det: att lära sig se skillnad på olika sorter och lära sig dess karaktärer. Ett tips kan vara att gå en kurs.
Att ha en uppdaterad svampbok är också ett krav om man ska ge sig ut i skog och mark. Annars kan det bli farligt.
Lena sticker inte under stolen med att det kan vara förenat med fara att plocka svamp som man inte vet vad det är.
En del ofarliga svampar kan lätt förväxlas med giftiga. En svamp att akta sig för är till exempel den vita flugsvampen som för ett otränat öga kan se ut som en champinion.
– De kan man blanda ihop. Under mina kurser brukar jag därför hålla en champinion och en vit flugsvamp bredvid varandra. Då ser man lätt vad som är skillnaden, säger Lena.
– Stenmurklan bör man också undvika. Även om man förväller den så får man inte bort allt gift. Giftet lagras i kroppen. Man kanske inte känner något första gången, men efter tillräckligt många gånger blir det farligt, säger Lena Grawell.
Hon tror att det är just den utbredda osäkerheten kring svampar som gjort att kantarellen blivit så populär.
– Kantarellen är lätt att känna igen och går inte att blanda ihop med någon giftsvamp. Man vet att den är ett säkert kort, säger Lena.
Sörmland är annars ett riktigt smörgåsbord för den svampkunnige. Med sitt varierande landskap och bra förhållanden är Sörmland ett mycket bra svamplän med många olika sorter. Här finns det mesta.
– Här där jag bor har vi till exempel många ekar. Det har gjort att vi har ekkremla växande här. Vi har till och med en egen riktig lyxsvamp – stjärnhovstryffeln, säger Lena Grawell.
Hon hoppas och tror på en bra svamphöst. Efter den senaste tidens regn har länets svamp börjat poppa upp.
Just nu finns det rikligt med både karljohansvamp och smörsoppar.
– Kommer det bara lite mer regn kan det bli riktigt bra. Det vore kul, för både förra året och året innan var det riktiga torrår. Då var det helt hopplöst att hitta svamp.
Erik Inge