Läger för parasportare

Rullstolsrugby är en fartfylld sport som kräver både taktik, snabbhet och styrka. "Jag gillar när det händer saker", säger Erica Spärrfeldt (lila). Foto: Erik Inge
Textstorlek:

Det började som ett rullstolsrugbyläger för tre år sedan. Och visst fanns rugbyn kvar på programmet när Parasport Rookiecamp i år arrangerades för fjärde gången – men denna gång i sällskap av fem andra parasporter.

Parasport Rookiecamp är ett träningsläger för parasportare som hålls i Eskilstuna en gång varje höst. Lägret spänner över tre dagar, fredag till söndag, med flertalet träningspass om dagen.
Arrangemanget lockar barn och vuxna från hela Sverige.
Parasport Rookiecamp arrangerades för första gången i Västerås 2014, men var då ett rent rullstolsrugbyläger. Då, upplevde idrotten en svacka i återväxten och rugbyprofilen Stefan Jansson med flera kände att något måste göras.
– Ska man kunna rekrytera folk till sporter, oavsett vilken sport det rör sig om, så måste man ha en plan. Man måste ha ett attraktivt erbjudande och fokusera på nybörjare: man ska kunna få den hjälp man behöver och ha möjligheten att vara just ”ny”. Man ska kunna få göra sina nybörjarmisstag.
– Vår idé var ett träningsläger där nybörjare fick en rimlig chans att testa på rullstolsrugby tillsammans med bra ledare och med bra utrsutning. Samtidigt skulle det vara en rolig happening, berättar Stefan Jansson.
Grundkonceptet med många träningspass och mycket gemenskap står sig fortfarande.
Nytt för i år var att Rookiecamp utvecklats till att inkludera sex parasporter: paraishockey, rullstolsrugby, bordtennis, elhockey, rullstolsinnebandy och sportskytte.
Samuel Jansson, 10 år, hade åkt ända från Stockholm för att delta i lägret och prova på kälkhockey.
– Det är första gången jag testar, men det är kul. Det svåraste är att hålla balansen. Och så måste man vara rätt stark i armarna, säger Samuel under en kortare vattenpaus i den kyliga ishallen.
Runtomkring susar ytterligare sju spelare förbi.
Någon avlossar ett slagskott och dånet som uppstår när pucken träffar sargen ekar i hallen.
Skulle du kunna tänka dig att fortsätta?
– Ja, det kan jag!
Själva essensen med Rookiecamp är just att sporra folk att vilja fortsätta. Många av de som deltar i lägret har aldrig testat på idrotterna förut.
Tre intensiva dagar kan dock vara det som gör skillnaden. Fråga bara Erica Spärrfeldt från Linköping.
Hon har på ett år gått från total nybörjare till att ha startat ett eget rullstolsrugbylag på hemmaplan.
– Vi har haft två provtillfällen hittills och förhoppningen är att vi ska kunna bli ett tiotal spelare, säger Erica.
Vad är det som är så roligt med rullstolsrugby?
– Jag gillar när det händer saker och det gör det i rugby. Jag känner också att jag utvecklats väldigt mycket under de tillfällen jag spelat. Det krävs mycket taktik om man ska bli bra.
Vad tycker du om konceptet Rookiecamp?
– Klockrent, verkligen bra. Det är nära till hallarna här och man får chansen att prova på lite olika sporter. Man får chansen att hitta sin ”grej”.