Inne med trädgårdshöns

Linda Borgmyren ska hålla kurs för nyblivna hönsägare. Fotot: Karina Frölund
Textstorlek:

I spåren av den gröna vågen-trend som rullar över Sverige följer inte bara surdegsdagis, nässelsoppa och ursprungsmedvetenhet utan även trädgårdshöns. En liten flock fåglar som äter dina matrester, bidrar med gödsel till odlingarna och lägger ägg.

– Dessutom är de trevligt sällskap. Den som har höns behöver inte ägna tid åt att titta på dokusåpor, säger Linda Borgmyren, kursledare i konsten att sköta höns i trädgården.
– Intrigerna och det sociala spelet i hönshuset överträffar de flesta tv-såpor.
– Här hemma har vi nyss haft en vårdnadstvist mellan en anka och en höna. Det var hetsigt, men när ankungarna började bada gav hönan upp.
Linda har både höns och ankor i sin trädgård.
– Jag har alltid gillat höns. Mamma hade höns när jag växte upp och när vi flyttade hit kunde vi ha det och det känns helt rätt.
– Ankorna är också trevliga, men mer slabbiga eftersom de kräver vatten på ett annat sätt, både för att bada och blöta maten.
Dessutom är ankorna mer hårdhänta.
– Jag hade nyligen en anka som ruvade på tre ägg. Varje dag var jag tvungen att kontrollera att det inte låg nya ägg i redet vilket innebar att hon varje dag i 32 dagar blev arg och nöp mig hårt i armen när jag tittade efter ägg. Jag hade blåmärken i en månad.
Hennes höns och ankor delar på en inhägnad yta i trädgården. Ankorna kvackar och en tupp gal med jämna mellanrum.
– De tuppar jag har nu är trevliga, men en del har varit onödigt kaxiga. Ibland får man ta bort dem om det inte fungerar, men för det mesta lugnar de ner sig när de blir lite äldre.
– Under en period kan tupparna vara lika laddade som vissa killar i 15-20 års åldern.
Hon vill annars helst inte dra för stora paralleller mellan hönsens beteende och mänskligt liv.
– Empati är inte deras paradgren, om jag säger så. Uttrycken hackkyckling och hönsmamma är på riktigt i fågelvärlden.
Vilken är den vackraste hönan?
– Kan inte peka ut någon speciell ras, men en välmående höna i sin miljö tycker jag är vackert.
Vilka hönor är jobbigast?
– De som inte går att få tama, en del är mer spända och nervösa än andra. Det kanske inte är de bästa nybörjarhänorna.
Vilken är den bästa nybörjarhönan?
– Orpington och dvärgkochin är lugna och trevliga. De är lätta att få tama. Vi har en dvärgkochin som gärna vill sitta på axeln eller på grepen. Över huvudtaget gillar hon att hålla sig i närheten, vara i vägen och vara med.
– Många vill ha tama hönor som barnen kan vara med och hantera.
Nu i höst startar Studiefrämjandet två kurser i hönshållning i trädgården.Utbildningen vänder sig till nybörjaren och handlar om sådant som är bra att veta om foder, utrymme och sjukdomar.
– En ganska vanlig åkomma är benkvalster. En del får den andra inte, det är svårt att säga vad det beror på. Men när våra höns fick benkvalster skickade jag maken till apoteket, eftersom den behandlas med samma salva som används för flatlöss.
Karina Frölund