Hon brinner för politik

På fredag är det internationella dagen för demokrati. "Demokrati för mig är rätten att bestämma över mitt eget liv. Men det finns också gränser för vad man får göra", säger Yasmin Mahmood. Foto: Erik Inge
Textstorlek:

I morgon fredag är det internationella dagen för demokrati, en dag instiftad av FN för att uppmärksamma vikten av folkstyre.
En undersökning från i våras visar också att dagens unga förvisso är intresserade av politik – men inte av politiska partier.

Yasmin Mahmood, 19 år från Eskilstuna, tror att dagens politiker måste bli bättre på att lyssna på unga om de ska lyckas locka fler sympatisörer.
– Vi unga är mitt i samhället. Vi hör vad folket tycker och tänker på ett annat sätt än vad toppolitikerna ofta gör. Jag tror att mer utbyte mellan vuxna och unga vore bra, säger Yasmin.
Analysföretaget Ungdomsbarometern publicerade tidigare i år en undersökning som visade att 42 procent av Sveriges unga mellan 15-24 år anser sig vara mycket intresserade av politik och samhällsutveckling. Samtidigt saknade nästan hälften av de tillfrågade förtroende för de politiska partierna.
Yasmin Mahmood är en av dem som går mot strömmen.
Yasmin har varit engagerad i Grön Ungdom i ungefär ett år. Allt började med att hon ville förstå hur det politiska systemet, lagar och samhället i stort, fungerar.
–För mig är det viktigt att vara insatt i politiken i det land jag lever i. För mig är det en självklarhet, säger Yasmin.
Yasmin har bott i Sverige i fem år och kommer ursprungligen från Saudiarabien. Två helt olika världar enligt Yasmin som beskriver sitt gamla hemland som en diktatur.
–Det är verkligen skillnad på rättigheter där jämfört med här. Framför allt för oss kvinnor. Jag, min mamma och mina systrar hade inte alls samma rättigheter som männen i Saudiarabien. Det var det värsta. Sverige är bäst, säger Yasmin.
Hon brinner för frågor som miljö och migration.
Yasmin säger också att hon märker att allt fler unga intresserar sig för politik. Hon och hennes kompisar brukar ofta diskutera allt från asylsökande och flyktingläger till krig. Att det är få ungdomar som är intresserade av partipolitik tror hon beror på en slags individualism.
– Man vill inte följa ett parti och ha någon som bestämmer över en. Man vill driva sina egna idéer, säger Yasmin.
Grön Ungdom i Sörmland består i dag bara av två personer – Yasmin är en av de två. Men enligt Yasmin beror det inte på ointresse att de är så få. Snarare att de andra ungdomsförbunden är bättre på att marknadsföra sig själva.
–SSU och MUF kampanjar i veckor för att locka unga. Vi har inte kommit gång med sånt ännu, säger Yasmin.
Yasmin vet hur man lockar sympatisörer. Hemma hos Yasmin är partifärgerna spridda. Två av systrarna är SSU:are, den tredje MUF:are.
–Det blir ofta diskussioner, övertalnng och nästan krig, säger Yasmin och skrattar. Men i slutändan brukar vi komma fram till att vi alla har samma mål – att göra Sverige bättre. Det som skiljer oss åt är hur vi tänker oss vägen dit.
Erik Inge