Aurora – 19 000 soldater

Sammanlagt 19 000 soldater kommer att delta i försvarsmaktsövningen Aurora 17 som bland annat kommer att utspela sig i Sörmland. Foto: Caroline Karlsson/Försvarsmakten
Textstorlek:

Aurora 17 är den första och största övningen i sitt slag på mer än 20 år. 19 000 män och kvinnor kommer att delta i militärövningen som bland annat kommer att pågå i Sörmland.

Ett 40-tal myndigheter och åtta andra länder kommer också att delta i Aurora 17. I Sörmland kommer övningen att märkas av bland annat eftersom 5000 soldaterna passerar genom länet på väg 55 på väg till Oxelösund där striderna ska ta fart.
– Bakgrunden är det försämrade omvärldsläget och att vi behöver öka den operativa förmågan att kunna försvara landet men också att samarbeta med andra länder och myndigheter, säger Jesper Tengroth.
Övningen kommer att genomföras i luften, på marken och till sjöss. Fordon och material från andra länder är redan på plats.
Fienden ska attackera från havet, de ska släppas ner från helikoptrar och stridsflygplan kommer att röra sig över länet.
– Det här innebär också att vi kontaktat många markägare och till exempel olika skolor för att låna gymnastiksalar och duschar, säger han.
Av de 19000 som ska ut i försvarvsmaktsövningen är en fjärdedel från Hemvärnet. Mikael Smedin, chef för Södermanlandsgruppen berättar att de övat inför övningen på olika sätt.
– Hemvärnet i Sörmland ska skydda och bevaka viktiga knutpunkter i länet.
Han räknar med mellan 300 och 400 personer från Hemvärnet i Sörmland ska delta i övningarna. Förutom vanliga soldater, ska också sjukvårdspersonal, hundförare och fordonsförare vara på plats.
Två insats- och ett bevakningskompani ska vara beredda att först bevaka vägar och andra områden i Gnesta och Björnlunda.
– Fienden ska komma in norrifrån, dels 55 ner från Eskilstuna, Strängnäs och dels från Södertälje, Stockholm. Vår uppgift är att se till att våra soldater kan passera och att fienden inte kommer igenom.
När de klarat av den uppgiften ska de vidare till hamnen i Oxelösund för att sedan se till att soldaterna kan ta sig tillbaka samma väg.
– Vi har varit på plats och förberett oss både mentalt och med fysiska övningar. Hemvärnets styrka är att vi snabbt kan vara på plats.
Karina Frölund
Aurora
Andra länder som deltar är Finland, Estland, Lettland, Litauen Norge, Frankrike och USA. Det totala internationella deltagande uppskattas i dagsläget till cirka 1 500 personer.
Övningen planeras genomföras i förberedelseskede 11-18/9, förmågeskede 19-23/9, försvaraskede 24-27/9 och avvecklingsskede 28-29/9.
Källa: Forsvarsmakten.se