Torr jordbrukssommar

”Ingen nederbörd, ingen skörd – så enkelt är det”, säger lantbrukaren Oscar Wulff. Lantbrukarna i länet behöver regn. Foto: Erik Inge
Textstorlek:

LÄNET Extraordinärt torr. Så sammanfattar lantbrukaren Oscar Wulff årets sommar. Om inget händer snart riskerar den tredje skörden att utebli.

Lantbrukarna i Södermanland upplever just nu en mycket tuff sommar. Bristen på regn har ställt till det och åkrarna lyser blekt gula på många håll.

Visserligen har det varit torra säsonger även de senaste åren, men 2017 är något alldeles extra.

– En granne fick inte ens ner plogen i backen, säger bonden Oscar Wulff som även är vice ordförande för LRF:s kommungrupp i Eskilstuna.

Oscar och sambon Erica driver sedan fyra år tillbaka Närsjö gård utanför Gillberga. Sammanlagt har de 450 hektar arrenderad mark, och de odlar både spannmål och har köttdjur.

Sedan starten har de aldrig upplevt en torrare säsong.

– Första skörden fick vi 70 balar på fem hektar – andra skörden fick vi fem bal. Det är ingenting. Vi får se om det ens blir en tredje skörd, säger Oscar.

Han uppskattar att det saknas omkring 100 millimeter regn för att åkarna ska växa normalt.

I helgen som gick kom det i och för sig några riktiga skurar, men det krävs regn utspritt på flera dagar för att det ska få någon effekt. Dessutom är ordentliga hällregn inte bra för spannmålen som snart ska skördas.

– Då riskerar säden att lägga sig ner. Under skördeperioden vill vi inte ha något regn, säger Oscar.

Samtidigt skriker vallarna och djurens betesmarker efter vatten.

Torkan, och bristen på bete, har gjort att flera köttbönder i länet tvingats fodra redan nu. Eller tvingats anmäla fler djur än vanligt till slakt.

– Slaktanmälningarna ökar, vilket gör att även slaktköerna blir längre. Många är rädda för att inte ha tillräckligt med foder i vinter. Då slaktar man redan nu för att bli av med djuren, säger Oscar.

Han och Erica har så mycket betesmark att de hittills klarat sig undan både slaktning och utfodring. Men att låta korna växelbeta, som vanliga år, har det inte varit tal om.

– Vi har fått utnyttja våra skyddszoner. Vi slår överallt där vi kan få tag i gräs, säger Oscar som alltid försöker ligga ett steg före. Att gardera sig är a och o när man är i händerna på naturens makter. Exemplevis planerar han och Erica att ta hand om ärthalmen inför vintern, vilket inte hör till vanligheterna.

Man måste vara lite uppfinningsrik, medger Oscar.

Och än är inte hoppet ute. Skulle det börja regna mer finns det ändå en teoretisk chans att vallarna kan repa sig.

– Då kanske vi får en tredje skörd. Men vi får se, det finns inte mycket vi kan göra i nuläget. Det är bara att vänta och hålla tummarna, säger Oscar.

Erik Inge