Svampexperternas råd: Vänta lite till

Svampsäsongen kan komma senare i år. Foto: Thinkstock photos
Textstorlek:

Inte hittat så mycket svamp i sommar? Ge inte upp. Lite mer regn så finns möjligheten att både kantareller och soppar kan dyka upp de närmaste veckorna. 

– Mitt råd är att hålla koll på åskskurarna. Man ska se var regnet har kommit och sedan vänta en eller två veckor innan man ger sig ut. En varm period följt av regn kan absolut ge en hel del svamp, säger Kill Persson, kontaktperson för Sveriges Mykologiska Förening.

Hittills i år har tillgången på svamp varierat kraftigt mellan olika geografiska områden. I Kill Perssons hemtrakter i närheten av Halmstad har det kommit en hel del regn och det har inte varit särskilt svårt att fylla korgarna med matsvamp.

– Däremot har jag kompisar i Södermanland och Östergötland som varit besvikna. Där har det varit torrare. Men nu har jag sett att ostkusten, Öland och Gotland kan få upp emot 30–35 millimeter regn den närmaste tiden. Då kan det bli gynnsamt att gå ut och plocka om ett par veckor.

Mängden nederbörd spelar stor roll för svamptillgången.

– Svampar är ju konstiga på det sättet att de lever nere i marken trots att vädret är torrt, men själva  fruktkroppen som vi vill åt kommer inte om det inte regnar. Vi svampnördar vill ju ha varmt och blött. Inte som i fjol höst när det i mina trakter var milt och vackert men torrt, säger Kill Persson.

Också norrländska svampälskare kan hoppas på en bra höst – om man får tro väderleksrapporterna.

– Säsongen börjar lite senare där. Men jag såg att bland annat Västerbotten skulle få en hel del regn. Det gör att man kan hoppas på mycket kantareller i inlandet i höst.

Kantarell, karljohansvamp och dess närmaste släktingar är det som de allra flesta svampplockare är ute efter. Och mykologiska föreningen tycker sig se ett ökat intresse för svampar bland unga.

– Det kommer en ung generation med ett ”grönt” tänk, att använda det som står till buds i naturen. Det känns som ett positivt tecken att allt fler blir intresserade, säger Kill Persson.

Urban Tjernberg/TT