Skogens guld

Textstorlek:

Än kanske det dröjer ett tag innan de gula kantarellerna visar sig i skogen. Men när de väl hittas så är det en sann svamplycka som passar till mycket.

Kantarelltoast, sås, soppa, paj eller bara frästa i smör – här hittar du några av recepten som finns på arla.se

När du steker svamp ska du inte lägga ner för mycket i pannan på en gång, då riskerar svampen att bli kokt istället. Vill du spara på din fångst så kan du förvälla, koka upp, svampen i några minuter och sedan frysa den.

 

Svampsås

Gräddig och försvinnande god – precis som en svampsås ska vara.

Ingredienser:

200 g blandad färsk svamp, till exempel kantareller och karl johan

1 schalottenlök

1 vitlöksklyfta

2 msk smör

1½ dl torrt vitt vin

3 dl syrad grädde 30%

1 msk kalvfond

½ tsk salt

1 krm svartpeppar

 

Gör så här:

1) Rensa och dela svampen. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök.

2) Fräs svamp, lök och vitlök i smör i en kastrull i ca 5 min.

3) Häll på vin, syrad grädde och fond, låt koka ihop.

Smaka av med salt och peppar.

 

Kantarellsoppa med syrad grädde

Soppa med massor av svamp. Bjud vännerna på en lyxig och härligt värmande kantarellsoppa som kommer att göra succé.

Ingredienser:

1 liter färska kantareller

1 gul lök

5 msk smör

2 msk vetemjöl

1 dl torrt vitt vin

7 dl vatten

1½ msk kantarellfond

3 dl syrad grädde lätt 15%

½ tsk salt

2 krm svartpeppar

 

Gör så här:

1) Rensa och skär svampen i mindre bitar. Skala och finhacka löken.

2) Fräs lök och ¾ svamp i 3 msk smör i en stor kastrull. Rör i mjölet och häll på vinet, låt koka i ca 2 min.

3) Tillsätt vatten och fond. Koka soppan på svag värme under lock i ca 10 min. Häll ner syrad grädden. Smaka av med salt och peppar.

4) Mixa soppan slät.

5) Fräs resterande svamp i resten av smöret. Toppa soppan med stekt svamp och lite klippt krasse. Servera gärna med ostsmörgås.

 

Kantarellpaj

Kantarellpaj är bland det godaste som finns, här med smakrik cheddarost i fyllningen.

Pajskal:

125 g smör

3 dl vetemjöl

3 msk kallt vatten

Fyllning:

150 g riven cheddarost

2 dl vispgrädde

1 dl standardmjölk

3 ägg

½ tsk salt

2 krm svartpeppar

1 gul lök

400 g kantareller

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

färsk körvel

 

Gör så här:

1) Hacka ihop smör och mjöl till en grynig massa.

2) Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt vila i kyl 1 tim. Sätt ugnen på 200°.

3) Kavla ut degen och lägg den i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Nagga botten och förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 10 min.

4) Sänk temperaturen till 175°.

5) Lägg osten i pajskalet.

6) Vispa ihop grädde, mjölk, ägg, salt och peppar och häll över osten. Grädda i mitten av ugnen ca 25 min.

7) Skala och skiva löken tunt. Fräs löken på svag värme tills den är mjuk.

8) Ansa och stek kantarellerna, salta och peppra.

9) Toppa pajen med lök och kantareller vid servering. Garnera med körvel.

Servera gärna kantarellpajen med en fräsch och enkel sallad.

 

Sammanställt av Maria Slagbrand

Recept och bilder hämtade från arla.se