Ungas bilder blir historia

Daniel Bodén, etnolog på Arkiv Sörmland. Foto: Privat
Textstorlek:

LÄNET Självporträtt, ögonblicksbilder och skärmdumpar. Just nu pågår ett projekt på Arkiv Sörmland som går ut på att samla in bilder från länets unga. Syftet är att dokumentera nutidens ungdomsliv för framtida generationer.

Etnologen Daniel Bodén förklarar bakgrunden till projektet.

– Vi har märkt att unga sörmlänningar är underrepresenterade i vårt arkiv. Det finns inte så mycket material som rör unga längre. Mycket hänger ihop med att unga är underrepresenterade i föreningslivet. Men det betyder nödvändigtvis inte att ungdomar inte engagerar sig i politiska frågor eller ideellt. Snarare är det så att engagemanget tagit nya spontana och flexibla former som gjorts möjliga via exempelvis sociala medier, säger Daniel Bodén.

Arkiv Sörmland samlar vanligtvis in material från just föreningar och företag.

Men på sociala medier finns det ofta ingen tydlig avsändare – ingen förening som tar ansvar för engagemanget – vilket gör att arkivet inte får in något material.

Det har gjort att Arkiv Sörmland skapat en ny strategi för att samla in material som skildrar ungdomslivet. Sedan en tid tillbaka kan ungdomar själva skicka in sina egna bilder.

Daniel Bodén har under sommaren rest runt i länet för att informera och prata med unga om projektet. Gensvaret har varit gott även om arkivet än så länge inte fått in så många bilder.

– De ungdomar jag har mött, ofta i åldrarna 18–25 år, har varit positiva till projektet. Många har fått perspektiv på den egna vardagen och insett vilken betydelse det vardagliga livet har för historien. Historia är så mycket mer än kungar och krig, säger Daniel Bodén.

Han lyfter fram två anledningar till varför det är viktigt att ta till vara på material, även om det skildras till synes vanliga saker.

– Utan underlag finns det inget att skriva historia på. Och historia är till för att ge oss perspektiv på samhället. Men det finns också en lokaldemokratisk poäng med att samla in material på lokal och regional nivå. Gör vi inte det kommer storstadsnormen att bekräftas och de lokala rösterna så småningom att försvinna.

Så vad är det då Arkiv Sörmland söker för bilder? Egentligen alla typer – selfies, ögonblickbilder och skärmdumpar.

Och det är enkelt att bidra – det är bara att mejla bildfilerna till insamling@arkivsormland.se.

– Det som är viktigt för oss är att få se vad som händer i Sörmland utifrån de ungas ögon. Det är upp till fotografen att avgöra vad som är relevant. Hittills har det blivit allt från selfies till nakna fötter i gräset till något kafébesök. Högt och lågt. Vi är intresserade av allt så länge det är utifrån ett personligt perspektiv samt att man nämner ålder och plats, och när bilden är tagen. Gärna att man också berättar vad bilden föreställer, säger Daniel Bodén och tillägger att Arkiv Sörmland även är intresserade av bloggar.

– Har man en blogg som man vill ska sparas ned för framtiden så är det bara att kontakta oss så fixar vi det, säger Bodén.

Erik Inge