Garantin hålls trots

Det har varit få lediga studentlägenheter i Eskilstuna inför terminsstarten på högskolan, men genom att erbjuda boenden i Västerås har bostadsgarantin kunnat hållits. Foto: Thinkstock
Textstorlek:

Trots bostadsgarantin som Eskilstuna kommun lämnar till nya studenter på Mälardalens Högskola så har det varit få lediga studentbostäder tillgängliga inför terminsstarten i höst.
– Vi har hjälpt alla med erbjudande om en bostad, men vissa har fått det i Västerås, säger Viktor Persson Bengtsson på Bostad Eskilstuna som förmedlar studentbostäderna.

Därmed har de kunnat uppräthålla bostadsgarantin, men ett tag såg det mörkt ut.
– Det är klart att det kändes oroligt när perioden för bostadsgarantin började ta slut och vi inte hade några bostäder att erbjuda, säger Viktor Persson Bengtsson.
– Just nu har vi några bostäder lediga, men för en vecka sedan var det tomt.
Tidigare i augusti gick Eskilstuna kommun ut på sin hemsida och vädjade om hjälp från fastighetsägare och privatpersoner som har lägenheter eller rum att hyra ut.
– Det önskemålet har gått ut tidigare år också från kommunens sida, och har lett till att vi har fått några fler bostäder att erbjuda, säger Viktor Persson Bengtsson.
– De erbjudna bostäderna kan vara av alla typer, från lägenheter med eget kök som en egen bostad, till inackorderingsrum eller rum i studentkorridor.
Överlag har det varit färre studentbostäder tillgängliga den här sommaren jämfört med tidigare år. I år har Bostad Eskilstuna förmedlat mellan 60 och 70 bostäder till nya studenter, i vanliga fall brukar siffran ligga runt 100.
Vad minskningen beror på har Viktor Persson Bengtsson svårt att svara på, men en av anledningarna kan vara att fler studenter väljer att plugga längre, vilket innnebär att det inte är lika många som har avslutat sina studier under vårterminen.
På Mälardalens studentkår har de inte hört något från oroliga studenter som inte har boede inför terminsstart, men bostadsfrågan är alltid aktuell enligt vice ordförande Nathalie Johansson.
– Och nu när de bygger ett nytt campus i Eskilstuna förväntas fler elever när det är klart. Då behövs fler studentboenden, säger hon.
Och fler studentboenden är på gång. I dag sätts spaden i marken för att påbörja bygget av ett 80-tal nya studentlägenheter i Eskilstuna.
Tror du att det räcker?
– Det är jättesvårt att svara på, det beror på kapaciteten man får in på nya campus. Men jag tror det kommer behöva byggas fler, säger Nathalie Johansson.
Det verkar dock som att många studenter på Mälardalens högskola i Eskilstuna inte väljer att flytta till staden när de börjar plugga.
– Min egen erfarenhet från studietiden är att många i min klass bodde kvar i Stockholm, eller andra städer, och ville stanna där. Så de pendlade istället, säger Nathalie Johansson.
För de som har fått lägenhet i Västerås finns fortfarande möjlighet att få studentboende i Eskilstuna framöver.
– Det vi kan göra, och det har vi sagt till alla som erbjudits lägenhet i Västerås, är att man kan ställa sig i kö för attt göra bostadsbyte, som ofta sker vid terminsskiftena, säger Viktor Persson Bengtsson.
– Eftersom de redan är studenter behöver de inte vänta på antagningsbeskeden, så vi hoppas att många kan flytta till en lägenhet i Eskilstuna till vårterminen åtminstone.
Eva-Lotta Eriksson