För grunt för Munter

Slutåkt för i år. Det är för lite vatten i sjön för att Ångslupen Munters vänner ska våga fortsätta köra passagerar- trafik på Hallbosjön. Alla turer ställs in från denna vecka. Foto: Arkivbild
Textstorlek:

VRENA Alla turer med ångbåten Munter i Vrena ställs in från och med nu. Det är för lågt vattenstånd i Hallbosjön och båten riskerar att gå på grund om den fortsätter med resorna. ”Det är tråkigt men vi tror det är ett klokt beslut”, säger Per-Ivan Andersson, ordförande i Ångslupen Munters vänner.

Båten har de senaste sju somrarna trafikerat Hallbosjön och Yngaren fram till och med en bit in i september. Men i år tar resandet slut redan nu.

De som bokat in sig för att följa med på de 20 till 25 resor som var planerade framöver kommer att få pengarna tillbaka.

– Vi har följt utvecklingen hela sommaren. Redan när vi lade i båten i maj var det lågt vattenstånd och det har sjunkit sedan dess. Nu vågar vi inte köra längre med tanke på passagerarnas säkerhet, säger Per-Ivan.

Redan i juli fick de ändra på rutten för att Skräddartorpsån mellan Hallbosjön och Yngaren blivit för alltför grund.

– Vi har sett att strandlinjen förändrats under sommaren och nu kan man i princip gå över ån mot Långhalsen.

Ambitionen för Munters vänner är att erbjuda turer som liknar den ångbåtstrafik som präglade bygden vid förra sekelskiftet.

Då gick flera ångslupar regelbundet mellan Björkvik och Vrena.

Varje sommar åker drygt niohundra passagerare med båten.

– I år blir det färre, naturligtvis. Vi kommer att förlora en del intäckter men vi spar också in en del utgifter, för det kostar att köra båten.

Per-Ivan säger att de ska utnyttja tiden till att utbilda besättning och maskinister.

Hallbosjön och Yngaren ingår i Nyköpingsåarnas Vattenvårdsförbund.

Enligt vattenrådgivare Jerry Persson på förbundet är det dåligt med vatten i alla sjöar som ingår däri.

– Vattenståndet i både Yngaren och Hallbosjön brukar sjunka till nuvarande nivå i i slutet av september och i oktober om det är torrt. Så det lär sjunka ändå mer, säger han.

–Tyvärr är det enda som återställer vattennivåerna rejält med nederbörd. En slaskig vinter med mycket nederbörd skulle vara det allra bästa, säger Jerry Persson.’

 Karina Frölund