Erik Hassle firar 100-åringen

Artisten och låtskrivaren Erik Hassle, uppvuxen i Bie, uppträder på Årets musikfest. Foto: Erik Inge
Textstorlek:

KATRINEHOLM Erik Hassle släppte ett nytt album i vintras, har vunnit en grammis och har skrivit hitlåten ”Can’t remember to forget you”. I morgon, lördag, är han ett av dragplåstren till Årets musikfest i Katrineholm.

Musikfesten är en del av det årslånga firandet när Katrineholm fyller 100 år som stad. Erik Hassle, som är uppväxt i Bie, tycker det ska bli roligt att spela på hemmaplan igen.

– Jag kommer säkert att känna igen många ansikten i publiken, säger han och berättar att staden fortfarande ligger honom varmt om hjärtat.

– Jag spenderar fortfarande mycket tid i Katrineholm, även om jag bor i Stockholm. Men jag har sommarhus i Julita.

På lördag kommer Erik att bjuda på en blandning av gamla och nya låtar.

Kommer en av dem att vara Hurtful?

– Vi får väl se. Det vill jag inte avslöja.

Det var nämligen med låten Hurtful som Erik fick sitt stora genombrott. Den finns med på debutplattan som kom 2009, och som gjorde att Erik prisades som årets nykompling både med en grammis och på P3 Guld-galan.

– Allt bara stämde på något sätt med albumet, det uppmärksammades mycket och vann priser, berättar Erik.

– Det var jättehäftigt, men svårt att ta in allt.

Egentligen har han mamma Monica att tacka för framgångarna, det var hon som i stort sett vingade upp sonen på scen för hans första offentliga framträdande.

Hon var lärare på skolan i Bie, där också Erik gick, och det vankades skolkonsert.

– Jag var motsträvig, men gjorde det. Där fick jag en epiphany (uppenbarelse, reds. anm.), att det var så roligt med musik och att spela tillsammans med andra. Det gjorde att jag bytte fokus och gick musikklass istället för fotbollsklass på högstadiet.

Eriks senaste album ”Innocence lost” släpptes i början av året. Låtarna skrev Erik tillsammans med Daniel Ledinsky, och beskrivs av Eriks som en slags dagbok över hans första möte med mångmiljonstaden Los Angeles, LA.

– Jag åkte dit för att skriva musik och blev kvar längre än det var tänkt, jag flyttade i princip dit.

En av de första låtarna duon skrev var ”Can’t remember to forget you”.

– Vi visste inte riktigt vad vi skulle göra med den, om jag skulle ta den som egen låt, eller låta någon annan göra den, säger Erik.

– Sedan tror jag det var Shakiras folk som fick höra den och frågade om de fick göra den med henne.

Sedan gick tiden. Erik hörde rykten om att låten skulle bli en duett med Rihanna, men först
ett och ett halvt år senare fick han veta att så faktiskt var fallet.

Låten premiärspelades i svensk radio och Erik minns hur han satt uppe hela natten i LA och streamade radiosändningen tills de första tonerna hördes.

– Jag kände inte riktigt igen den först, låten hade gått så många vändor. Men jag har alltid älskat Rihannas röst så det var väldigt emotionellt att höra henne sjunga den.

Närmsta tiden verkar bli hektisk för Erik.

– Just nu håller jag på och jobbar med en EP som jag ska försöka få ut i höst, om det hinns med. Annars kommer jag resa mycket och jobba, jag kommer vara i London i september, i Nashville i slutet av september och LA i oktober och november.

Eva-Lotta Eriksson