Elvis lever – 40 år senare

Fröken Elvis sjunger Elvislåtar på svenska. I år är det 40 år sedan "The King" dog. Foto: Carrie Gilchrist
Textstorlek:

En augustinatt för 40 år sedan dog Elvis Presley, kungen av rock. Men hans musik lever vidare, inte minst genom Fröken Elvis som ger hans sånger nytt liv, och en ny publik, på svenska.

– Han lever fortfarande genom musiken, det är faktiskt så. Det finns folk som har börjat lyssna på oss och som sedan börjat lyssna på Elvis. Det är kul att det funkar så också, säger Sanna Andersson från Flen som spelar bland annat kontrabas och gitarr i Fröken Elvis.
De hittade en egen nisch genom att översätta Elvis musik.
– Just att göra Elvis-låtar på svenska var det ingen som hade gjort tidigare. Det fanns några översatta låtar, men inget fullängdsalbum.
Fröken Elvis försöker göra översättningarna så att de är tilltalande även för dagens publik. ”Devil in disguise” har till exempel fått den svenska titeln ”Psykopat”.
– Den är ganska vågad, samtidigt är det vad låten betyder. Det blir lätt så på svenska, man kommer så nära. Publiken blir nog inte provocerad, med de som inte har hört låten förut brukar skratta när vi kommer till refrängen.
En annan låt som de har översatt är ”Suspicious minds” som blev ”Så misstänksam”. Men att få rättigheterna till översättningen drog ut på tiden.
– Kanske är det därför det inte är så många som sjunger Elvis på svenska. Det tog oss nästan tre år att få ja på vår översättning.
Låten var tänkt att vara med på deras första skiva ”Elvis på svenska” som kom 2015, men fick i stället vänta till uppföljaren ”Kungen och vi” som släpptes i våras.
– Kungen är ju Elvis och sedan är det vi, som den här gången har skrivit egna låtar inspirerade av hans musik. Det är roligt för en del känner inte igen om det är våra egna låtar eller Elvis, för de liknar varandra så mycket.
Under sommaren har bandet turnerat runt om i Sverige.
– Det har varit helt otroligt, det har varit publikrekord på de flesta platser vi har varit på i sommar. Jag vet inte hur det har gått till, hur vet de vilka vi är liksom? Men de har väl hittat oss på Spotify, säger Sanna.
– Publiken är så bred, mormödrar och farmödrar som lyssnade på Elvis när han levde och som tar med sig barnbarnen.
Sanna har själv varit Elvisfan sedan barnsben.
– Det är roligt, för när jag var liten gillade jag hans rock ’n’ roll, och när jag har blivit äldre har jag lyssnat mer på hans senare album. Han har ju gjort över 700 låtar så det finns en del att lyssna igenom, jag vet inte om jag har lyssnat på alla själv.
Fakta Elvis
Elvis Aaron Presley föddes 8 januari 1935 i Mississippi. 13 år senare flyttade familjen till Memphis, Tennessee.
Han började sin sångkarriär på det legendariska skivolaget Sun Records lable 1954. Två år senare var han en internationell musiksensation.
Det har sålts över en miljard skivor världen över med hans musik och han medverkade i 33 filmer under sin karriär.
Källa: elvis.com
Eva-Lotta Eriksson