Vilstabacken blir högre

Vilstabacken lägger på sig några meter. Foto: Erik Inge
Textstorlek:

ESKILSTUNA Efter flera år av planering står det nu klart att Vilstabacken i Eskilstuna kommer att byggas ut. Höjningen blir till tack vare nyetableringar i Kjula logistikpark.

Utbyggnaden är en del av den upprustning av Vilstaområdet Eskilstuna kommun just nu genomför. Bland annat är en ny lift inplanerad till 2018–2019, och kommunen har även investerat i en ny pistmaskin samt flera snökanoner.

Den nämnda liften kommer dessutom att placeras mer centralt jämfört med den nuvarande för att ge mer åkyta till backens skidåkare.

Sedan tidigare har kommunen satt upp LED-belysning i spår och backe, och för två år sedan invigdes det i dag 1,3 km långa konstsnöspåret som ligger vid sidan av backen.

En utbyggnad av Vilstabacken önskades redan 2012 av Tunafors skidklubb.

Den aktuella höjningen innebär att slalombanan blir 30 meter och 4–5 svängar längre. Även storslalombanan kommer att växa med mellan 50–70 meter och 5–7 fler svängar

Höjningen av Vilstabacken är möjlig tack vare nyetableringar i Kjula logistikpark. Det är överskottsmassorna från bygget i Kjula som kommer att läggas uppe på skidbacken.

– Det är massor som är mestadels sand då Kjula logistikpark byggs på en gammal sandås,
säger Kent Briby, chef produktion återvinning på Eskilstuna Energi och Miljö i ett pressmeddelande, och att det av miljöskäl finns strikta regler kring vad man får gräva ner i marken och inte.

Men vad kräver då en höjning med, vad som låter som futtiga, 10 meter? Svaret är 120 000 ton överskottsmassa. Totalt är det runt 70 000 kubikmeter massa som ska fraktas med lastbilar upp till backens topp. Förhoppningen är att kunna köra 40 lass om 25 kubikmeter om dagen vid torrt väder.

Höjningen beräknas vara klar i oktober eller november.

 Erik Inge