Brandexpertens heta tips:

Så grillar du tryggt i juli

Tänk på var du grillar, hur du grillar och vad du ska göra när du grillat färdigt. Foto: Thinstock
Textstorlek:

Varje år rapporteras cirka 700-800 brandtillbud i Sverige – kopplade till grillar. Bara i Sörmland behöver räddningstjänsten rycka ut på ett trettiotal grillarm varje år. Flest utryckningar sker i juli.
Brandskyddsföreningen tipsar om vad du ska tänka på när du grillar i sommar.

Klotgrill, engångsgrill eller gasolgrill.
Kol, briketter eller gas.
Att grilla i dag kan vara en hel vetenskap – och samtidigt väldigt roligt med alla möjligheter. Men det gäller att komma ihåg att det finns risker med att grilla.
– Olika grillar omfattas av olika problematik, säger Lars Brodin, brandingenjör på Brandskyddsföreningen.
Men låt oss ta det från början.
Det första du ska tänka på om du funderar på att grilla är om du över huvud taget FÅR grilla. Vid torra perioder utlyses eldningsförbud och då är engångsgrillar helt förbjudna. Däremot får du grilla med en vanlig grill.
– Titta på din kommuns hemsida vad som gäller. I dag finns det även en app ”Brandrisk ute” som man kan säga om du får eller inte, säger Lars Brodin.
Steg två är att hitta en bra plats. En bra plats har ett plant underlag och är långt ifrån barn och husväggar.
Om du ska grilla på din balkong gäller endast elgrill. Grilla dock aldrig om du har en inglasad balkong då det finns risk för kolmonoxidförgiftning.
Steg tre är att använda rätt material, som exempelvis kol eller briketter.
– Har du gasolgrill ska du följa tillverkarens anvisningar. Gasol är alltid en risk, och har man inte koll kan det innebära fara. Gasol som blandar sig med rätt mängd luft blir explosiv, säger Lars Brodin.
Att använda fel tändvätska kan också vara förödande. Att grillen inte tänder är ingen ursäkt.
T-sprit ska aldrig användas hur ivrig man än är att få fart på grillen.
– Man kanske har försökt tända en gång men inte fått tillräcklig glöd. Då är det många som har på mer bränsle. Kanske använder man t-sprit. Det ska man inte göra. Flaskan kan explodera. T-sprit är explosivt redan vid vanlig rumstemperatur som 20 grader, säger Lars Brodin.
Engångsgrillar är lätta att använda och går att köpa lite varstans. Ofta krävs det bara en tändare – sedan är man igång.
I stället är det efter själva grillandet som många gör fel: En engångsgrill måste tas om hand på rätt sätt och får inte slängas förrän den brunnit ut.
– Vi hade ett fall förra året då en engångsgrill som inte var riktigt släckt slängdes i en sopbehållare nära en restaurang. Det slutade med att hela restaurangen brann ner, säger Lars Brodin.
– Det bästa är såklart om man låter kolen brinna ut helt så att det inte finns någon glöd kvar. Annars ska man dränka kolen i vatten. Kol är naturligt och inte direkt farligt för miljön, så man kan tömma engångsgrillen i vattnet och slänga resten i soporna.
Oavsett vilken typ av grill det handlar om är grundregeln att hålla uppsikt. Tänk igenom vad du ska göra innan du börjar grilla, och tänk på spridningsrisken.
– Jag skulle säga att man kommer ganska långt med sunt förnuft, säger Lars Brodin.