Rykande heta hot rods

Textstorlek:

​Bilträffen Hot Rod Reunion fick bästa tänkbara inramning när den arrangerades i helgen som gick. Värmen dallrade i horisonten, solen stekte ovanifrån och himlen var klarblå. Många var det som ville se ombyggda bilar göra upp på Malmbys flygraka.

Eller göra upp och göra upp – Hot Rod Reunion är ingen tävling. Det tas inga tider och alla som vill får köra – förutsatt att man har ett, enligt reglementet, godkänt fordon.

Bilträffen handlar minst lika mycket om att lägga den tjockaste rökridån som att pressa bilen till det yttersta.

Eller som arrangören Kjelle ”Power” Gustafsson skanderade
i micken under lördagen:

– Det är inte så noga hur det ser ut, bara det ryker av bara helvete.

Och visst fick publiken se några riktiga rökarburnouter – samt ett och annat motorhaveri. Någon enstaka bil hamnade till och med ute på åkern.

Därtill tillkom den fräna doften av bensin blandad med bränt gummi.

Men framför allt fick besökarna se många minst lika fräna åk. I deltagarlistan fanns både två-, tre- och fyrhjulingar. Några i toppskick – andra riktigt rostiga rat rods. Några fordon var rent av galna.

Ett av de coolaste fordonen tillhörde dock blott 9-årige Aron Salenius från Strängnäs. ”En 9-åring som kör hot rod” tänker du, men det är sant.

– Den har en 24 volts-elmotor, berättar pappa, och tillika konstruktören, Mårten Andersson.

För Mårten tog det en dryg vecka att sätta ihop ”Elrodd” som bilen heter. Elrodd är en hot rod i miniformat utrustad med både döskalle-grill, rostig kaross och namnet målat på bakluckan. På frågan hur snabbt den går är svaret ”snabbare än vad Aron orkar springa”.

Chauffören själv är mycket nöjd med sitt ekipage, som faktiskt blev klart dagen innan träffen.

– Det var häftigt men lite läskigt att köra den första gången, säger Aron.

Det var dock inte 9-åringens första besök på Hot Rod Reunion. Aron är gammal i gemet och har varit på minst tre träffar tidigare.

– Första gången låg han i barnvagn. Barnvagnen var från 40-talet och med flames på sidan, berättar Mårten stolt.

Erik Inge