Nya länsmuseet blir öppnare

Länmuseichef Karin Lindvall bland byggets rör- och kablagedragningar. På lilla bilden syns en bit av fasaden grafiska betong. Foto: Anita Hedlund
Textstorlek:

Just nu pågår bygget av nya Sörmlandsmuseum som ska stå klart hösten 2018. Ett museum som kommer bli öppnare på många sätt. Bland annat kommer magasinen att bli genomskinliga.
Sörmlandsbygden har träffat länsmuseichef Karin Lindvall som berättar om planerna för det nya museet.

– Sörmlands museum har en stor verksamhet men ett museum behöver ett hus – en mötesplats, ett besöksmål och en plats för produktion säger länsmuseichef Karin Lindvall. Hon är en av dem som håller samman alla trådarna när det nu byggs ett nytt hus för Sörmlands museum.
Ritningarna täcker bordet i hennes arbetsrum och bygget är nu inne i en fas när all rumsindelning är på plats och överallt läggs golv och dras kablage.
Fasaden mot torget blir klädd med grafisk betong med bilder av människor i Sörmland från 1850- tal till 1990-tal.
Utomhustorget ska fyllas med generationsöverskridande verksamheter – program, konserter, odling, utställningar, så man kan säga att museet blir öppet även när det är stängt.
Öppenhet kommer att känneteckna det nya museet som helhet, det blir ett museum som på ett unikt sätt blir öppet för insyn. Samlingarna kommer att finnas mitt i huset, där arkiv och föremålsmagasin blandas.
Magasinen blir genomsiktliga och flexibla. Det blir också uppglasat till konservator och allmänt samlingsarbete. Även om man som besökare inte kan gå in i samlingarna utan pedagog eller guide, så kommer inte föremålen att ligga i slutna montrar utan kan ses i närkontakt. För den som vill studera något visst föremål, foto eller arkiv kommer det att finnas en särskilt visningsrum.
Pedagogiska verkstäder – för historia, trä, textil och konst – kommer att finnas med kurser och program för stora och små. Matsäcksrum ej att förglömma.
För allmänheten kommer också att finnas grupprum för föreningar och konferenser, liksom en flexibel eventsal med högt i tak och plats för drygt 200 sittande, flyttbar scen och användbar för konserter, teater, konferenser och seminarier. Här kommer också landstingsfullmäktige att sammanträda.
– Vi har haft usla produktionslokaler, säger Karin, men nu blir det ändamålsenliga lokaler för snickeri, ateljé och foto där vi kan bygga alla slags utställningar – vandringsutställningar och stationära, för inom- eller utomhusvisningar i hela Sörmland.
Museets egna utställningslokaler blir många och funktionella, bland annat kommer man att kunna ta emot stora internationella utställningar, flera utställningshallar har högsta säkerhetsklass. Det finns redan en färdig plan för ett antal utställningar som kommer att finnas vid invigningen i oktober 2018.
En fullvärdig restaurang kommer att finnas liksom givetvis en museibutik. Huset rymmer också andra aktörer. Nyköpings kommun flyttar in med delar av sitt stadsarkiv.
Hemslöjden finns ju sedan några år integrerad som en del av museet, och i nya huset kommer också hembygdsförbundet att flytta in. Till den enda byggnad som är kvar från det gamla industrikomplexet kommer landstingets kultur- och utbildningsförvaltning att flytta.
– Sörmlänningarna kommer att få en spännande och annorlunda mötesplats, säger Karin, och alla ska känna sig välkomna att besöka oss, kanske också att bidra till samlingarna i någon form. Vi samlar hela tiden, ett museum som samlar är ett levande museum. Och allt handlar egentligen om människor och deras berättelser.
Nya Sörmlands museum byggs i området Spelhagen som ligger nära Nyköpings hamn, mitt emot Nyköpingshus
Anita Hedlund