Grön påse ger resultat

Helen Sylvefjord på Sörmland Vatten och Avfall är stolt över hur kommuninvånarna tagit till sig den gröna påsen för matavfall. Foto: Erik Inge
Textstorlek:

Katrineholm är landets tredje bästa avfallskommun enligt organisationen Avfall Sveriges statistik. På ett år har man klättrat 40

Avfall Sveriges statistik grundar sig på flera nyckeltal i en kommunernas avfallshantering. Bland annat mängden avfall, återvinning av material och matavfall samt kundnöjdhet.
Bäst under 2016 lyckades Lund med sin avfallshantering, och på andra plats hamnade Motala/Vadstena. I Lund samlade varje person i snitt in 95 kilo förpackningar och returpapper, vilket kan jämföras med 70 kilo som var snittet för riket.
Katrineholm kom i år på Avfall Sveriges sista pallplats efter att ha klättrat rejält – från 43:e till tredje plats.
– Det känns fantastiskt roligt att se det här resultatet, säger Helen Sylvefjord, kommunikation- och kundservicechef på Sörmland Vatten och Avfall, som sköter avfallshanteringen i Katrineholm, Flen och Vingåker. Vingåker hamnade i år på en 22:a plats medan Flen rusade från 115:e till 8:e.
Enligt Helen Sylvefjord är det mycket tack vare de nyligen införda gröna påsarna för matavfall som ligger bakom rankingförbättringen.
De gröna påsarna infördes i april förra året, och under 2016 togs i genomsnitt 55 procent av matavfallet omhand – räknat på alla tre kommunerna. Det är över EU-målet som ligger på 50 procent.
– Invånarna har gjort ett fantastiskt jobb, säger Helen Sylvefjord och tror att den informationskampanj som gick ut till hushållen i samband med införandet av de gröna påsarna tagit skruv.
– Man har förstått vad det går ut på. Vi var heller inte först ut med matavfallshantering vilket gjorde att när det väl var dags så var den gröna påsen efterlängtad, säger hon.
Har ni fått några reaktioner på de gröna påsarna?
– Det mesta har varit positivt. Men vi har också fått konkreta frågor som ”var slänger jag tepåsen”. Svaret är i matavfallssorteringen.
Det insamlade matavfallet skickas till största del till Linköping för att där rötas och slutligen bli biogas och biogödsel.
Samtliga av sopbilarna i Katrineholm, Flen och Vingåker går på biogas.
– Av det insamlade matavfall vi fick in förra året skulle en sopbil kunna åka åtta varv runt jorden, säger Helen Sylvefjord.
Men – allt kan bli bättre. Nästa mål för Sörmland Vatten och Avfall är bland annat att få till en bättre hantering av farligt avfall, som glödlampor och batterier.
– Vi följer vad kunderna vill ha. Tidigare har det önskats en större ramp på återvinningscentralen i Katrineholm, och det är ordnat. Nu vill vi göra det enklare att samla in små elektronik, säger Sylvefjord.
Katrineholm lyckas även klättra i årets miljöranking som görs av branschorganisationen Aktuell Hållbarhet. Katrineholm klättrar från 24:e till 11:e plats.
– Framgångsreceptet för Katrineholms placering i årets miljöranking är målmedvetenhet, en handlingskraftig kommunorganisation och höga politiska ambitioner. I Katrineholm är vi stolta över vårt miljöarbete. Miljöfrågorna spelar en mycket viktig roll i vår kommunplan och där det tydligt framgår vilka mål kommunen förväntas nå, säger kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S) i ett pressmeddelande.
Erik Inge