Att gå in för sommaren och njuta

Textstorlek:
Den här sommaren ska jag njuta av.
Än så länge är den ganska kall och regning, men det gör inte ett dugg. Den förra sommaren hade jag så mycket jobb att jag knappt minns den alls. Själva sommaren, alltså – jobben minns jag. Men jag såg bara sommaren genom ögonen på Mattis i Ronja Rövardotter, Scar i Lejonkungen och Sandvargen.
Jag hade behövt se sommaren även genom Nicklas ögon och det gör jag nu. Det gör inget att solen inte skiner alla dagar och att det är kallt i havet. Jag tar snabba kvällsdopp med pojkarna och eldar i kaminerna därhemma i stugan. Sitter i gungstolen och ser på film, skriver eller läser böcker och manus.
Jag inser plötsligt att viktigare än sol och värme, är allt det gröna som möter ögat. Att se hur naturen formligen exploderar av blommor och blad och att bara få gå runt och gnugga sig i det. Har jag plötsligt blivit gammal? Nejfan, 51 är väl ingen ålder idag? 70 är det nya 50, har jag hört. Så då är väl jag typ 30? Men jag har inte legat i hårdträning inför Beach 2017. Nej, om jag hoppar i havet är det oftast sent på kvällarna när ingen annan utom familjen är i närheten. Jag hoppar antingen i helt naken, eller i bara kalsingarna. Då behöver ingen annan störa sig på min eventuellt rynkiga rumpa.
Jag vet att ni sörmlänningar har en temperatur i luften som ligger ca 4-5 grader högre än här på Åland, än så länge. Så det är väl kanske riktigt skönt att hoppa i och bada i en insjö nu? Ska absolut göra det när jag kommer till Ekenäs och spelar Romeo & Juliet i slutet av juli. Ska nog besöka något av mina gamla hemmabad i Vadsbro, Flen eller Orrhammar. Det gamla hopptornet i Orröbadet är ju borta nu, till min stora sorg. Jag minns en gång att farsan berättade att det var lite sport att dyka in under betongfundamentet under hopptornet och för att stävja detta, satte kommunen dit taggtråd runt stoparna som bar upp det. Men man dök under ändå. En gång fastnade farsans badbrallor och blev kvar i taggtråden. Han stod naken och huttrande i vattnet i flera timmar innan det var tomt i badet så han kunde gå upp igen. Han var i en ”känslig ålder” och det var många flickor i badet. Man får väl hoppas att det åtminstone var varmt i vattnet.

Ser fram emot detta även här – varmt i vattnet, alltså. Och önskar er detsamma. Glad sommar! Den är vacker – varm som kall.

Veckans plus:
Sommaren, sommaren och sommaren.
Veckans minus:
Att det redan är sista veckan i juni. Får man be om en extra junivecka? Det gör inget om den är lite reging och kall.