Kritik mot motortävling

Olycklig tid för en tävling ute i naturen tyckte Naturskyddsföreningen i Vingåker som försökte stoppa endurotävlingen i början av juni. Arkivbild/Karina Frölund
Textstorlek:

Deltävlingen i Enduro-SM utanför Vingåker i början av juni lockade tusentals besökare, men den lokala Naturskyddsföreningen hade hoppats att tävlingen inte skulle bli av.

Föreningen hade överklagat Länsstyreslsen i Södermanlands beslut att ge dispens från terrängkörningsförbudet för tävlingen.
– Normalt sett är alla stora arrangemang i naturen förbjudna under maj och till mitten av juli. Alla fågelungar, rådjurskid och så finns ute i naturen nu, säger Lennart Hellquist från Naturskyddsföreningen Vingåker.
– Och det är inte bara själva tävlingen, det var tusen personer i publiken.
Lennart Hellquist förklarar att så många människor ute i naturen samtidigt är stressande för djuren och kan till exempel göra så att fågelföräldrar inte vågar sig tillbaka till en häckningsplats.
Tiden från första maj till 10 juli räknas i våra trakter som ynglingsperiod för fåglar och däggdjur. Då är det extra viktigt att visa hänsyn vid organiserade friluftsarrangemang enligt Naturvårdsverkets föreskrifter.
Det är inte själva endurotävlingen i sig som föreningen har något emot, påpekar Lennart Hellquist, utan att man tävlar i naturen under en känslig tidpunkt för djurlivet.
– Jag har sett på hemsidor att det inte är ovanligt att de körmotortävlingar så här års, men då är det på motorbanor och sådana ställen, inte ute i naturen. Då är det ingen fara.
Naturskyddsföreningen har varit i kontakt med såväl SMK Vingåker, som anordnade tävlingen, som Vingåkers kommun.
– Det känns bra att fått påpeka det vi ville och vi har fått bra respons från både kommunen och klubben, säger Lennart Hellquist.
– Det blir nog inte att de kör någon mer gång den här tiden på året.
När föreningen överklagade länsstyrelsens beslut gick ärendet till Förvaltningsrätten i Linköping. Där avvisades överklagan med motiveringen att det bara är de som direkt berörs av beslutet som kan överklaga det.
– Jag tycker personligen att det är konstigt att vi inte fick överklaga. Jag vet inte vem som skulle kunna överklaga då. Kanske markägarna, men de hade redan godkänt den, säger Lennart Hellquist.
Eva-Lotta Eriksson