Håll ett öga på mynten

Den 30 juni blir den gamla enkronan ogiltig. Foto: Erik Inge
Textstorlek:

Den 30 juni blir flera av våra gamla mynt ogiltiga. Vill du bli av med dem kan du handla eller lämna in dem till banken. Eller så sparar du dem och hoppas på ett samlarvärde i framtiden. Men det lär ta ett tag…

Werner Stensgård, myntsamlare och med eget antikvariat i Strängnäs, ger sin dom kring de snart ogiltiga mynten:
– Med tanke på mängden mynt det finns i dag, och hur många som sparas, så kan vi nog inte räkna med ett samlarvärde på ett bra tag. Vi pratar generationer. Inte ens för våra barnbarns barn kommer pengarna ha något speciellt värde, säger han.
Gamla en-, två- och femkronan. Det är de mynten det handlar om – mynten som blir ogiltiga nu i månadskiftet.
Och trots att det börjar brännas så är det säkerligen en stor mängd mynt som aldrig kommer att växlas in av olika anledningar.
I början av juni fanns det fortfarande omkring 1,9 miljarder kronor i gamla mynt som inte hade blivit inväxlade.
Har man inte lyckats handla upp sina gamla mynt innan den 30 juni kan man dock växla in dem till och med den 31 augusti.
Werner Stensgård har samlat mynt till och från under en lång tid. Allt tog fart i ung ålder tack vare en Aladdin-ask och lite växelpengar.
– Vi lekte affär och hade chokladasken som kassaapparat. Pengarna vi lekte med kom från olika semestrar – exempelvis pesos. Men vi var alltid oense om vilka mynt som var mest värda, berättar Werner.
Lösningen blev att vända sig till morfar som var numismatiker.
– Han lurade in mig i samlandet, och sedan dess har det gått i vågor, säger Werner.
I dag driver han ett eget antikvariat. På hyllorna trängs mängder med böcker, men Werner Stensgård säljer även en hel del mynt. De personliga favoriterna är mynt från antikens Grekland, med sina detaljrika stampar.
Men det är inte enbart åldern som avgör om ett mynt är värt mycket eller inte.
– Skicket är viktigt. Repor, korrosion och slitage drar ned värdet. Myntet ska gärna även berätta en historia, säger Werner och tillägger:
– I dag finns det mynt från 1900-talet som är högt värderade, medan mynt från romarriket går att hitta för en femtiolapp.
Lagom till den 30 juni går även de gamla hundra- och femhundrakronorssedlarna ut. Troligtvis kommer säkerligen en och annan sedel att undgå inväxling, men att sedlar sparas är inte lika vanligt som myntsamlande. Werner Stensgård tror att det har en historisk förklaring.
– Mynt har funnits sedan 630 år före kristus, och det finns mynt från i stort sett hela världen. Myntsamlandet har pågått sedan 1600-talet. Det var ungefär då de första sedlarna kom till Europa, så det finns helt enkelt inte samma tradition av sedelsamlande.
Finns det något typ av mynt som du brukar få in och som inte är värt något?
– Gamla femöringar från 40-,50- och 60-talet. De är sällan värda något.
Erik Inge