Som katt på hett plåttak

Jo då, titta noga. I husse Leif Strands famn sitter katten Laktrits. Han bor i vedboden men är tamare än de flesta katter och följer husse ändå upp till solpanelerna på taket, som soliga dagar kan vara riktigt heta. Foto: Lena Magnergård
Textstorlek:

Några ser fram emot sin pensionärstid med förtjusning, andra med skräck. Några ser sofflocket närma sig. Det gjorde inte Leif Strand, som arbetat som polis i hela sitt liv, senast som förundersökningsledare.
Han skulle starta sitt nya liv – som Oppfinnar-Jocke.

– Du fryser väl inte, säger Leif Strand, när vi slagit oss ner med varsin kopp kaffe vid köksbordet i Granhed mellan Hälleforsnäs och Valla.
– Det är viktigt med värme i ett land som vårt och jag har alltid varit intresserad av solenergi. Redan när vi byggde det här huset 1981 frågade rörentreprenören om vi inte skulle ha solpaneler. Då kändes det för tidigt men jag gillade idén, och på den vägen är det.
I dag är Leif pensionerad polis och kan ägna hela sin tid åt intresset. Sol, ved och energi.
Jag trodde poliser drömde om att bli deckarförfattare?
– Haha, nej, inte jag. Men visst skriver många och det är kul. Bland annat en gammal kollega från Eskilstuna. Han är bra. Men för min del handlar det om kreativitet av ett annat slag.
Det började med att Leif konstruerade stora vedställningar att förvara veden i. Ett smart system som gör att veden luftas och hålls torr. Något som är viktigt för effektiv eldning.
– Både jag och min fru är intresserade av miljö och tänker mycket på att det ska vara hållbar. För tio år sedan anlade vi solpaneler och nu ger dessa oss värme på sommaren. Under de kallaste månaderna på vintern eldar vi med ved.
– Anläggningen gör att vi är oberoende. Det känns tryggt, men visst kan det vara lite knöligt med veden ibland. Ved tar tid och det gäller att jobba rationellt, då fungerar det.
Men åter till solen. Det är där Leif ser innovationen.
– Solen är helt klart en underskattad energikälla. Nu vill jag sätta min fantasi i rörelse och pröva om man skulle kunna komersialisera mina tankar och idéer om sol och ved. Jag kallar det för Solved Energy Systems.
– Jag är övertygad om att en enklare vedeldning i kombination med solvärme minskar el-kostnaderna för alla. Ett annat sätt att minska elkostnaderna är att köpa vindkraftsel genom så kallade vindandelar. Det viktiga är att man tänker miljöförnuftigt, menar Leif.
Om det blir verklighet av Leifs idéer eller inte tycker han inte är det primära. Det vikitga just nu är att testa. Hur bra fungerar det? Först då kanske det finns något affärsmässigt i tankarna och som han gång på gång påpekar, det är inte pengarna, utan miljöhänsynen som är drivkraften.
Lena Magnergård