Parader för kärleken

Alex Törvall, Selma Merdovic, Malin Arendell, Kaisa Elf, Robin Paulonen och David Bülow fixar med flyers och pyssel inför Katrineholms Prideparad nästa fredag. Foto: Karina Frölund
Textstorlek:

Två nya Sörmländska pridearrangemang ser dagens ljus i år. Den 5 maj är det Katrineholm Pride och i sommar arrangeras tvådagarsfestivalen Nyköping Pride.

– Den dag man inte behöver en prodefestival lever vi i en lycklig värld, säger Helena Dahlström, ordförande i föreningen Nyköping Pride.
Under två dagar kommer de genomföra Nyköpings första pridefestival, fylld med föreläsningar, musik och en prideparad genom centrala Nyköping.
Men det blir inte bara glädje.
– Det finns ett allvar bakom, om varför man måste manifestera, säger Helena Dahlström.
– Vårt primära mål är att fler människor i Nyköping ska ha större kunskaper efter Nyköping pride.
Antalet regnbågsfärgade evenemang har fullkomligt exploderat i Sörmlands på senare tid, men Helena Dahlström ser inte någon risk att det blir för många.
– Det tror jag inte att det kan bli, alla kommuner borde ha ett eget evenemang för det här. Det finns inte något sätt att synliggöra det här för mycket, för det är viktiga frågor, säger hon.
Ungkulturhuset Perrongen laddar för Prideparaden som ska gå genom Katrineholm nästa fredag. Ungdomscoachen Robin Paulonen tycker inte heller det kan bli för mycket.
– Vi hoppas att folk kan värma upp i vår parad på fredagen, delta i Norrköpings parad på lördagen och sedan gå i Vingåkers nästa helg.
Han menar att vi är inne i en tid av förändring därför är det viktigt att ta ställning.
– Att visa sin ståndpunkt och stå upp för sina åsikter har aldrig varit viktigare.
Eskilstuna har sedan 2007 anordnat Springpride varje år, nu är det en del av Eskilstuna Vårfestival. Upplägget har dock varit det samma under åren med seminarier, utställare, föreläsningar och avslutande prideparad med prideshow på Fristadstorget.
Förra året anordnade Vingåker sin första mångfaldsfestival. De ville inte begränsa sig utan valde att fokusera på allas lika värde oavsett ålder, funktionsnedsättning, kön, religion, etnicitet, könsidentitet eller sexuell läggning.
Samma sak var det för Oxelösund som ordnade en mångfaldsfestival i höstas. Den 17 juni är det dags igen i Oxelösund, men i år har evenemanget fått namnet Torgfest för mångfald, eftersom den infaller med Torgfesten.
Initiativtagare och huvudarrangör är Ett Oxelösund För Alla.
– Anledningen var egentligen att vi såg att det kom många nyanlända som på olika sätt behövde hjälp in i samhället, men sedan upptäckte vi att det var många som är födda här som inte heller har en chans att vara med på allt. Det kan vara för höga trösklar så att en rullstol inte kommer in, eller rent mentalt att man inte känner sig välkommen av olika anledningar, säger Kjell Granrot, kassör i föreningen.
– Vi vill visa mångfaldens härligheter.
Eva Lotta Eriksson
Karina Frölund