Nätplundrare i Mälaren

Fritidsfiskaren Mikael Sellberg blev över en natt av med alla sina nät. Han är övertygad om att det är en stöld och polisen säger att det förekommit flera anmälningar från Mälaren och även Hjälmaren. Foto: Lena Magnergård
Textstorlek:

När lantbrukaren och fritidsfiskaren Mikael Sellberg skulle vittja sina nät härom morgonen fann han till sin förvåning att markeringsbojarna var borta.
– Vi tog båten ut till platsen där vi lagt näten och såg att det var vittjat och sönderklippt. Det är gösen man vill åt, säger han.

Polisen menar att det här är inte första anmälan man fått in om förstörda nät i Mälaren. Även Hjälmaren har drabbats av ”försvunna” nät.
För Mikael Sellbergs del rör det sig om sex nät samt vakare, det vill säga markörer som visar var näten ligger. Dessa är också noga märkta efter regler som länsstyrelsen och fiskeriverkets anvisar.
Mikael Sellberg har fiskat i Mälaren i nästan hela sitt liv.
– Jag har aldrig varit utsatt för stöld, men visst vet jag att det förekommer, säger han. För säkerhets skull körde vi också med dragg på botten för att se om näten kunde ligga där.
Men det gjorde de alltså inte. Allt var borta. Mikael kontaktade såväl Kustbevakningen, som är ansvariga för ordningen och kontrollerar att nät är korrekt märkta och att tjuvfiske inte förekommer, som polisen. Varken Kustbevakningen eller Polisen visste vad som har hänt och en anmälan har nu gjort.
– Jag är väl inte direkt hoppfull när det gäller att få tillbaks näten, säger Mikael Sellberg. Kanske kan man få ut något via försäkringsbolaget men jag är inte säkert.
Och några nya nät, tänker han inte lägga ut.
– Det här är ju så uppenbart en stöld det är frågan om. Det är inget misstag eller något annat. Jag äger ju själv fiskevattnet och allt var väl uppmärkt.
– Att köpa nya nät och lägga ut dem nu känns ganska meningslöst. Jag tror jag skulle bli av med dem igen och det blir alldeles för dyrt i längden att hålla på så.
Vad är det man fiskar nu?
– Det är gös. En fantastisk matfisk och jag tror många är övertygade om att det finns ett värde i dem. De nät jag la ut tidigare i veckan har också gett bra fångst så visst är det attraktivt.
En polisanmälan har gjorts men Mikael har inte särskilt stora förhoppningar på att något annat händer. Polisen menar att det är viktigt att göra en anmälan, eftersom det kan gå att tyda ett mönster och på så sätt leda till nättjuvarna.
Om händelserna i Mälaren och i Hjälmaren har något samband vill man inte svara på. Först inväntar polisen en rapport från Kustbevakningen och därefter kommer ärendet att handläggas.
– Vi får väl se, säger Mikael Sellberg, lite uppgivet. Jag väntar tills efter sommaren och då kanske jag kan lägga ut nya nät igen. Innan dess är det ingen idé.
Lena Magnergård