Lång väntan på landet

Under ett par timmar försökte brandförsvaret rädda huset på Selaön men branden blev för intensiv och de tvingades ge upp. Foto: Lena Magnergård
Textstorlek:

Den lilla villan på Överselö, mellan Mariefred och Stallarholmen, var i princip övertänd när brandkåren hann fram.
– Bor man så här är det vettigt att gardera sig med brandsläckare så att man kan göra det första själv, säger räddningsledare Dick Lidholm.

Såväl hel- som deltidsbrandmän från Strängnäs, Mariefred och räddningsledning från Västerås var på plats när trävillan från 30-talet på Överselö, som ligger utanför Stallarholmen, brann ner. 15 brandmän arbetade intensivt under ett par timmar.
– Vi ville rädda huset, och vi gjorde flera försök men vi lyckades tyvärr inte, det blev för riskabelt för oss att gå in när balkarna var heta, säger Dick Lidholm.
Räddningstjänsten hade påbörjat rökdykning men fick avbryta på grund av att värmen utvecklades snabbt och att rasrisken var stor. Därför tvingades brandförsvaret till slut se på när huset brann ner till grunden och byggnaden totalförstördes.Branden började vid strax efter klockan åtta på morgonen och vid tiotiden var allt förstört och det enda som återstod av huset var skorstenspelaren. Hur branden började vet ingen.
–  Oftast startar villabränder i eldstäder och lägenhetsbränder beror på kvarglömda saker på spisen. I det här fallet vet vi ingenting ännu. En teknisk undersökning har påbörjats, säger Dick Lidholm.
Dick Lidholm är stationerad i Västerås och det är också därifrån större brandinsatser samordnas när det gäller norra och västra delarna av Sörmland.
Att bo långt från större orter, som i det här fallet, kan innebära stora problem när det gäller bränder. Selaön ligger 2,5 mil från närmsta branstation och att det dessutom är en ö med broförbidelse kan vara extra problematiskt. Men det finns orter i länet som har betydligt längre än så till hjälp.
– Det gäller att vara bra garderad och tänka igenom vad som kan hända när man bor så här, säger Dick Lidholm.
– Att ha brandvarnare, och fungerande sådana, är absolut nödvändigt, säger han. Sedan bör man också ha brandsläckare med pulver på minst sex kilo. Detta är det minsta.
Under året har diskussionerna om deltidsbrandmännens ersättningar gått höga och i flera kommuner har deltidsbrandmän valt att hoppa av då de anser att ersättningen varit alltför låg.
Deltidsbrandmännen, som har en gedigen utbildning, finns just i de små orterna som komplement till ordinarie brandstyrka. Så här säger brandmannen Karin Fritz vid Strängnäs brandkår:
– Deltidsbrandmännen är oerhört värdefulla och de brukar ofta vara först på plats. Just i det här fallet finns det inga deltidsbrandmän i Stallarholmen, som är närmsta tätort, utan enbart i Åkers Styckebruk. Därför var vi först på plats den här gången.
– Tyvärr lyckades vi inte rädda fastigheten men det väsentligaste var ju att ingen kom till skada, säger hon.
Bakom varje villabrand ligger också ett eller flera människoöden. Här bodde en ensamstående småbarnspappa som vid tillfället var bortrest. Ingen kom till fysisk skada men någon har förlorat alla sina ägodelar, tillhörigheter och minnen.
Lena Magnergård