Fågelinfluensa i stor besättning

Fågelinfluensa har konstaterats i en besättning på 50 000 värphöns i Stigtomta. Foto: Thinkstock Photos
Textstorlek:

Fågelinfluensan har konstaterats på en besättning med 50 000 värphöns i Stigtomta, utanför Nyköping. Höns ska avlivas, stall saneras och det är skyddsområde på tre kilometer runt Bärsta gård.

Det började med att 25 höns dog i fredags.
– Sedan galloperade det i lördags och fortsatte i söndags. De bara dog höns. Jag förstod att det var något. Jag har haft höns i 13 år och aldrig settt något liknande, säger Leif Bergquist på Bärsta gård.
Han ringde distriktsveterinären som kom till gården, och i måndags morse obducerades en höna och på kvällen kom Jordbruksverkets dom. Fågelinfluensa typ H5N8.
Gårdens höns är uppdelade i fyra avdelningar i två olika hus. Hur smittat kommit in är oklart, men det kan ha varit via ventliationen, tänker Leif Bergquist.
– Jag vet inte vad det här innebär än och jag vet inte hur lång tid saneringen tar, säger han.
– ​Vi kommer att avliva och sanera när vi har tagit ställning till om det rör om hela eller delar av besättingen, säger Karin Åhl på Jordbruksverket.
På Bärsta gård gäller nu särskilda restriktioner som innebär att inga djur eller djurprodukter får lämna eller komma till gården. Dessutom gäller tillträdesförbud.
För att förhindra smittspridning har Jordbruksverket också beslutat att införa ett skyddsområde på tre kilometer runt gården. Där ska fåglar i fångenskap hållas inomhus och bara behöriga personer får gå in till fåglarna.
Man får heller inte transportera fjäderfä, levande fåglar, kläckägg eller fågelprodukter mellan olika anläggningar. Dessutom är det ett övervakningsområde på 10 kilometer runt gården, där det också är förbud att transportera fjäderfä.
Det är fågelinfluensa av typen H5N8 som har konstaterats hos besättningen. Den har funnits bland vildfåglar i flera år, och även haft ett antal utbrott bland tamfåglar i Europa, till exempel i Trosa skärgård i februari då en hobbybesättning drabbades och tre fåglar dog av smittan.
Det är inte en smitta som har överförts till människor. Men trots att risken anses liten att människor ska smittas uppmanar Folkhälsomyndigheten till försiktighet om man skulle komma i kontakt med döda fåglar i naturen.
Eva-Lotta Eriksson
Karina Frölund