Avgifter drabbar sjuka

Anna Larsson, vice ordförande i Diabetesföreningen i Katrineholm menar att avgiftsförändringarna får konsekvenser för föreningens medlemmar.
Textstorlek:

– Våra medlemmar kan drabbas av flera höga avgifter under samma månad, säger Anna Larsson, vice ordförande i Diabetesföreningen i Katrineholm, Flen och Vingåker.
Föreningen har reagerat på Landstinget Sörmlands nya patientavgifterna föreslår därför att kroniskt sjuka får möjlighet till avbetalning.

– Problemet uppstår när någon får en kallelse till diabetessköterskan, blir akut sjuk och får åka ambulans under samma månad, förklarar Anna Larsson.
– Då måste de avgifter på samma månad och det är svårt för en del av våra medlemmar att klara av. Vi har medlemmar som är oroliga för det här eftersom deras personliga ekonomi inte klarar mer än en patientavgift per månad.
Föreningen föreslår därför att landstinget ska införa ett betalningssystem för patienter som förväntas komma upp till högkostnadsskyddet, där de kan abonnera på sin vård och dela upp betalningen.
– Landstinget skulle kunna dela upp summan av högkostnadsskyddet på tio eller tolv månader.
Enligt Anna Larsson går den som har diabetes typ 1 på tre diabetessköterskebesök, en ögonbottensfotografering och ett läkarbesök varje år.
Det innebär att man vet att patienterna kommer upp till högkostnadsskyddet varje år.
– Då skulle det vara bättre för en del att betala av högskostnadsskyddet.
Vid årsskiftet slopade Landstinget Sörmland helt patientavgifterna för besök i primärvården och öppettiderna på vårdcentralernas förlängdes. Samtidigt blev det dyrare att besöka sjukhus och specialistvård.
– Om patienter uteblir eller avbokar för att de inte har råd kostar det både tid och pengar för landstinget att flytta på andra patienter och ägna extra tid åt administration, säger Anna Larsson.
– I föreningen är vi oroliga att medlemmar drar sig för att ringa efter ambulans av ekonomiska skäl. Det räcker med att en patient kommer in för sent.
Karina Frölund