Amazon satsar i Sörmland

Göran Dahlström (S) kommunstyrelsens ordförande Katrineholm och Darren Mowry Director AWS Nordics skakar hand. Foto: Geza Simon
Textstorlek:

Amazon öppnar tre datacenter i Sverige, i Katrineholm, Eskilstuna och Västerås.
Det är den femte etableringen i Europa och den första i Sverige för företaget Amazon Web Service som har blivit världsledande på molntjänster för infrastruktur.

– Det här är en mycket stor etablering för Sverige, Mälardalen och naturligtvis jätteviktig för Eskilstuna, säger Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna i ett pressmeddelande.

– Det visar på Mälardalens attraktivitet för etableringar men även på Eskilstunas starka läge. Det kommer att ge oss många nya jobb och är en av de största näringslivsinvesteringarna i Eskilstunas historia, fortsätter han.

Även i Katrineholm är tongångarna glada.

– Det här är en bekräftelse på att Katrineholm kan erbjuda en attraktiv lokalisering även för stora multinationella företag som AWS. säger Göran Dahlström (S) kommunstyrelsens ordförande i Katrineholm i ett pressmeddelande.

– Datacenter kan liknas vid digitaliseringens fabriksgolv och utgör tillsammans med fiber- och mobilnät nödvändig infrastruktur för att möjliggöra molntjänster och driva verksamhet i allt ifrån IT-tjänster såväl som för mer traditionell industri, tjänstenäring och offentlig sektor. Att AWS väljer att etablera sig i Katrineholm innebär naturligtvis också nya möjligheter för oss kring kompetensuppbyggnad och nya underleverantörskluster, säger Göran Dahlström.

Satsningen väntas ge arbetstillfällen, skatteintäkter och bred kompetens kring uppbyggnad och drift av storskalig, digital infrastruktur.

Eskilstuna kommun skriver i pressmeddelandet att det över tid kan handla om miljarder dollar investerade i hela regionen.

Byggnationen av datacentret kommer att påbörjas inom kort och förväntas stå färdigt i logistikparken redan 2018.

Bakgrunden till satsningen är att Amazon ska göra Stockholm till en av bolagets totalt 16 regioner med maximal hastighet för molnkunder.

Enligt företagets Nordenchef Darren Mowry finns det flera skäl till att välja just Sverige för den nya satsningen.

– En viktig aspekt för oss vid valet av Sverige är tillgången på välutbildad och kompetent arbetskraft och tillgången till förnyelsebar energi. Det faktum att 52-53 procent av all energi i Sverige kommer från förnyelsebara källor korresponderar med vårt företagsmål att tillhandahålla extrem teknisk kvalitet med förnyelsebar energi, säger Darren Mowry.

Amazon väntar nu bara på att alla tillstånd ska bli klara så att byggandet kan börja.

Företaget räknar med att datacentren ska stå klara någon gång nästa år.

– Vi tänker inte slösa någon tid. Så fort vi fått alla nödvändiga tillstånd är vi redo att börja bygga. Det vi säger nu är att vi ska vara i gång 2018, säger Darren Mowry.

Näringsminister Mikael Damberg (S) säger till DI Digital att han gläds åt Amazons satsning i Sverige.

– Det här är stort för Sverige. Det är ett led i att utveckla Sverige som ett digitalt föregångsland. Att Amazon lägger en så här stor investering här visar att vi är konkurrenskraftiga på området, säger Mikael Damberg till tidningen.

Hur stor investering det handlar om vill inte företagets vd Andy Jassy, avslöja.

– Vi avslöjar aldrig våra investeringar per region. Men det är en stor investering, inte bara i själva infrastrukturen, utan också i personal vi anställer, säger han till DI.

 Amazon Web Service har 16 andra datacenter runt om i världen och etableringen i Sverige är den femte i Europa.

TT