Ting med många röster

Cirkulär ekonomi, där resurserna cirkulerar, var ett av ämnena som diskuterades under Landsbygdstinget i Högsjö. foto: Eva-Lotta Eriksson
Textstorlek:

Seniorboenden, strandskydd och resursanvändning. Diskussionerna var livliga och det var fullsatt till sista stol när Landsbygdsting 2017 arrangerades i Högsjö i fredags.

Förutom en hel drös med föreläsningar innehöll dagen workshops där deltagarna kunde välja två av sju områden att diskutera kring och komma med bra exempel inom.

Cirkulär ekonomi var temat för gruppen under ledning av Hugo Rundberg.

– I dag har vi en linjär ekonomi som börjar med en råvara som blir en produkt som används och sedan hamnar på skroten. Istället vill vi se till att resurserna cirkulerar. Cirkulär ekonomi är det enda som är hållbart framåt, förklarade han innan gruppen började spåna idéer kring hur cirkulär ekonomi kan främjas i länet.

Bland exempel som kom upp fanns aquaponicanläggningar, ett system som odlar fisk och grönsaker, där de olika delarna ger näring åt varandra.

En butik som brukade torka osålda grönsaker som sedan användes som foder hos den lokala ekologiska grisuppfödaren. Liksom biodlare som börjat ta betalt för tjänsten pollinering när de satt ut sina kupor.

– Jag tror man ibland behöver titta tillbaka 100 år, det är lätt att glömma att allt hänger ihop. Matrester kan man till exempel ta ut till hönorna, så slipper man problemet med fiskmjöl, sa Jonas Wulff från Arbetsförmedlingen i norra Sörmland.

– Vi är farligt inne i stordriftens fördelar. Om en del slås ut där, hur många påverkas då? Det är hotet för oss nu, sa Jan-Erik Carlsson från Björkviks bygderåd.

Han tyckte att barnen är en viktigt del i arbetet med att ställa om tänket.

– Jag tror det är viktigt att nästa generation får klart för sig att det finns andra sätt, sa han.

Överlag ansåg gruppen att kunskap var viktigt, liksom att kunna visa upp goda exempel.

Just behovet av goda exempel var något som kom upp till diskussion på flera ställen. Till exempel gruppen som diskuterade kring byggande och boende på landsbygden.

– I Österåker ser vi ett behov av servicebostäder. Invånarna vill bo kvar i Vingåker, men inte i stora hus, sa Egil Boräng.

– Hur har ni tänkt locka lokalbefolkningen så att det inte fylls upp av stockholmare? frågade Rolf Hallström som höll i diskussionerna.

– Det vet vi inte, det är inte byggt än, svarade Egil Boräng.

När de diskuterade vad som hindrar folk att bosätta sig på landsbygden kom det upp en mängd, allt från finansiering och marktillgång till kommunikationer och strandskydd.

Liksom politiker och tjänstemäns inställningar till satsningar.

Eva-Lotta Eriksson