Ger två flugor i en smäll

I höst ska Eskilstuna Energi och Miljö börja använda fluglarver för att omvandla matavfall till kompost. Foto: SLU
Textstorlek:

– I september ska den första larven börja jobba i Eskilstuna, säger Vesa Hiltula, chef för återvinningen vid Eskilstuna Energi och Miljö. I en container ska fluglarver kalasa på matavfall att bryta ner det. När larverna ätit färdigt ska de bli proteinrikt djurfoder.

Projektet Protein från Avfall har pågått sedan 2011 i liten skala vid SLU, Lantbruksuniversitetet, men nu ska projektet utvidgas.

– De hörde av sig till oss, vi har rykte om att vara nytänkande och framåt när det gäller återvinning och hållbarhet, och vi nappade direkt, säger Vesa Hiltula.

Det ska bli en kontainerlösning där larver äter matavfall och bajsar ut kompostgödsel.

– Det är meningen att kontainern ska vara flyttbar. En liten ort som Stigtomta skulle till exempel vara ganska lagom att börja med, säger han.

Eskilstuna Energi och Miljö tar emot stora mängder av matavfall, men forskningsprojektet ska börja i mindre skala, ett ton matavfall om dagen.

På SLU har projektet pågått i några år.

– Vi föder fram föder fram smålarver i en flugodling. De lägger ägg och vi tar hand om äggen, ungefär som ett hönseri, berättar Björn Vinnerås, forskare i kretsloppsteknik vid SLU.

Forskarna hoppas kunna skapa ett ett mer hållbart system för avfallshantering samtidigt som de gör miljövänligt djurfoder.

– Larver äter nästan allt organiskt avfall. De ska vara en vecka gamla när de börjar äta på matavfallet i Eskilstuna och efter ytterligare två veckor har de ätit färdigt, berättar han.

Fluglarverna växer extremt snabbt och 40 procent av larven är protein. När de ätit färdigt blir fem procent avelsfluga och de andra avlivas och blir djurfoder.

– Enligt EU-lagstiftningen kan vi enbart använda larverna som djurfoder så länge de ingår i ett forskningsprojekt samt till sällskapsdjur, hund och katt, men vi hoppas naturligtvis att det ändrar sig, säger Björn Vinnerås.

Bakgrunden är de gödsel- och matavfallsberg som leder till övergödning och smittspridning i många städer i världen.

Genom att låta fluglarver äta upp matavfallet minskar avfallsmängden med upp till 80 procent. Dessutom får man feta och proteinrika fluglarver som kan ersätta fiskmjöl som djurfoder.

– Min vision är att fluglarvskompost ska vara ett altenativ till biogas, säger han.

Målet på sikt är att skapa storskaliga anläggningar som kan omvandla flera ton organiskt avfall per dag. Eskilstuna kan vara början på den utvecklingen.

Björn Vinnerås hoppas att larver kommer vara vanligt i avfallshanteringen redan om några år.