30 år i kulturens tjänst

För 30 år sedan startade Anne och Janne Öster kulturgrupper för traktens unga. Nu har verksamheten utökats, förutom kulturgrupperna arrangerar paret konserter på Teater Klämman hemma i huset. foto: Eva-Lotta Eriksson
Textstorlek:

I 30 år har Anne och Janne Öster arbetat med kultur i Mellösa. Under årens lopp har hundratals barn varit med i olika kulturgrupper, paret har tillsammans skrivit över 400 manus till föreställningar och arrangerat såväl konserter som dockteater.

– De som startade då som barn är nu med i vuxengruppen och firar 30 år på scen med oss, säger Anne.

I år har de hand om 35 kulturgrupper som håller på med allt från teater, musik och dans till marionettillverkning och dekorskapande.

– Vi har försökt lägga ner ett par gånger de senaste åren, säger Janne.

– Fast då har vi ändå sagt att vi ska behålla några grupper, tillägger Anne.

Kulturgrupperna startade i samband med att paret och deras döttrar flyttade till gården från Stockholm. För att döttrarna lättare skulle få kompisar startade föräldrarna kulturgrupperna, som snabbt blev populära och kända vida kring.

– Vi flyttade in i juni och i augusti hade vi den första gruppen, minns Janne.

– Första året hade vi 23 grupper, sedan blev det upp emot 500 barn i veckan. Vi fick säga ifrån, det gick inte, berättar Anne.

– Ett par år åkte de från alla möjliga håll i Sörmland för att komma hit. Nyköping, Eskilstuna, Katrineholm, säger Janne.

Från början höll de till inne i Mellösa samhälle, men på senare år har verksamheten mer och mer flyttats till gården Fridal där paret bor. Där har Teater Klämman byggts upp.

Huset har utökats med ett stort rum med en scen och nedanför finns tillräckligt med plats för att publiken ska kunna sitta vid bord. Intill finns en liten bar och de har fullständiga rättigheter.

 Tidigare hade vi slutna sällskap, men så kom vi på det här med utskänkning för att kultur i dag går aldrig ihop sig, säger Anne.

I början kunde det vara svårt att locka publik.

– När vi hade opera tror jag att det kom två, och de var släktingar, säger Janne.

– Det handlar inte om att det har varit fel på utbudet, men i början var det svårt att locka med udda genrer. Opera tror jag inte skulle vara svårt nu, säger Anne.

Nu verkar det dock som att publiken har hittat till kulturlokalen i skogen, för vissa artister kan biljetterna sälja slut på någon dag.

Dessutom är det många band som vill komma och spela hos paret Öster.

– Vi har en kö med musiker som vill komma hit, vi hinner inte svara på alla förfrågningar. Det kan komma tre, fyra om dagen, säger Anne.

Förra året blev det 153 konserter och teaterföreställningar på Teater Klämman. I år satsar de på ungefär lika många.

– Mer får vi inte in, året räcker inte till, säger Anne.

Eva-Lotta Eriksson