Säger upp sig i protest

Deltidsbrandmännen i Trosa har fått nog av dåliga avtal och sagt upp sig i protest. Arkivbild/Ebba Pettersson
Textstorlek:

Alla 21 deltidsbrandmän i Trosa har sagt upp sig i protest mot det nya kollektivavtalet RIB 17.
– Det har varit ett antal år med avtal med negativ utveckling. Vi trodde och hoppades att det nya avtalet skulle innebära den upprättelse vi tycker att vi borde få, säger Örjan Svensson.

Framförallt är de kritiska till att OB-ersättningen tas bort.

– Om det är något som är obekvämt så är det att bli väckt av ett larm vid 02.30 på natten och åka ut till en olycka som kanske haft dödlig utgång, säger Örjan Svensson.

Han har varit deltidsbrandman i snart fyra år, fortfarande nybörjare som han själv beskriver det.

– Det finns andra gubbar som har massiv erfarenhet och jag tycker på något vis att man förkastar den helt och hållet. Något av det viktigaste vi har är erfarenhet.

I Trosa finns ingen fast bemannad räddningstjänst utan här är det deltidsbrandmännen, eller räddningstjänst i beredskap som de egentligen heter, som åker ut på bränder, trafikolyckor och hjärtstopp. De är uppdelade i tre grupper som har jour dygnet runt var tredje vecka.

– Vi rycker ut och lyfter upp kossor som har gått ner i ån.

Enligt Örjan Svensson har de hela tiden varit tydliga med att uppsägningen är ett enskilt beslut.

– Alla har varit överens, nu får det vara nog, säger Örjan Svensson.

– Vi tycker och vill att SKL ska riva upp och göra om avtalet.

Vad händer om de inte gör det?

– Då kan det bli riktigt illa. Vi hade 228 larm i fjol och snittade på fyra till fem larm i veckan. Vem kommer åka på dem då? Blir det heltidarna från Nyköping?

Det är inte bara deltidsbrandmännen i Trosa som är upprörda. En löpeld av missnöje sprider sig bland i landet och det kan kan leda till massuppsägningar på fler ställen.

– Vi står inför en nationell kris, säger Peter Bergh, ordförande i Brandmännens riksförbund.

– Vi försöker få folk att behålla sina anställningar eller åtminstone prata med den lokala arbetsgivaren. Men vi rår ju inte på dem – folk är så irriterade att vi ser uppsägningar i rad runt om i hela Sverige.

Det nya kollektivavtalet börjar gälla den 1 maj.

Förutom att OB-ersättingen försvinner innebär det förändringar kring semesterersättning samt att bilersättningen, som kunde förhandlas fram i ett lokalt avtal, på 300 kronor per beredskapsvecka tas bort.

Grundersättningen och ersättningen vid larm för alla deltidsbrandmän har dock höjts.

– Av landets runt 15 000 brandmän är 10 000 av dem deltidsbrandmän och vi anser att den stora massan är förlorare med det här avtalet, säger Peter Bergh.

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) anser att avtalets värde i sig är högre för det stora kollektivet.

Förhandlingschef Niclas Lindahl tycker att det är ”besvärligt” att många deltidsbrandmän ”nu agerar utifrån en felaktig bild av avtalets innehåll”.

– När mer korrekt information kommer ut så kommer det här med stor sannolikhet att lugna ner sig, säger han.

Brandmännens riksförbund, som har skrivit på avtalet tillsammans med fackföreningskollegerna Kommunal och Vision, är inte lika säker.

– Organisationen med deltidsbrandmän har fungerat de senaste tio åren tack vare lojalitet mot yrket och mot tredje man. De känner att de räddar och skyddar sin granne, familj och släkt i bygden, men det finns gränser för den lojaliteten, säger Peter Bergh.

Någon omförhandling av det centrala avtalet är inte aktuellt, uppger SKL.

Eva-Lotta Eriksson 

Daniel Kihlström/TT