Råttgift dödar änderna

En liten bit av viken i Mariefred ligger öppen. När räddningstjänsten i helgen skulle ta sig ut, där isen varken bar eller brast, för att ta hand om förgiftade änder blev det problem. foto: Lena Magnergård
Textstorlek:

Det verkar inte finns något slut på historien om de döda änderna i Mariefred, i helgen förgiftades ytterligare ett 25-tal änder.
– Problemet började redan för ett tiotal år sedan, då man tyckte att det var gulligt att mata fåglarna. Nu står vi här med ett jätteproblem som bara eskalerar, säger kommunjägare Per Thorsell i Strängnäs.

För snart en månad sedan upptäcktes ett 100-tal änder döda i Mariefred. Det var inte första gången, även om antalet tidigare aldrig varit så stort. Kommunens jägare tillkallades för att sanera och avliva skadade änder.

SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala, konstaterar att det rör sig om förgiftning med råttgifter Black Pearl Grain.

– Det är ett gift av allra värsta sort eftersom det inte finns något motgift, säger veterinär Anna Fucik.

– Min uppmaning är nog att man inte ska rasta sina husdjur, varken hundar eller katter, i området så länge vi har att göra med det här giftet.

Kommunjägare Per Thorsell är irriterad.

– Jag menar att vi har med en galen eller sjuk människa att göra. Att plåga djur på det här sättet är så lågt att jag nästan inte hittar ord för det, säger han.

– Dessutom riskerar man livet på andra. Vi fick tillkalla räddningstjänsen och dykare som fick ge sig ut på isen, för att ta hand om skadade djur. Tänk vad det, förutom allt lidande, ska kosta skattebetalarna.

I Mariefred är innevånarna också upprörda. Helene Redving har gjort slag i saken och polisanmält det hela.

– Vi vet att det är förgiftning. Just nu är det änder, vilket förstås är vidrigt i sig, men nästa gång kan det vara barn vid lekplatsen som får i sig giftet och då handlar det faktiskt om mord eller mordförsök, säger hon.

Tidigare har polisen lagt ner utdredningarna men det stoppar inte Helene Redving.

– Jag tänker fortsätta polisanmäla och jag kommer också uppmana alla andra att göra det tills vi får ett slut på det här.

Lena Magnergård