Garnkonst inför födelsedagen

De kreativa seniorerna fick dra startsnörena för garninstallationen som kommer att invigas i morgon, fredag, på Torshällas födelsedag. Foto: Eva-Lotta Eriksson
Textstorlek:

I morgon, fredag, är det stort födelsedagskalas när Torshälla fyller 700 år. Bland annat firas jubileet med en garninstallation på Eberlingmuseet som deras kreativa seniorer påbörjade förra veckan.

Med jämna mellanrum träffas ett gäng på museet under parollen Kreativa seniorer. De har jobbat med lera, gjort grafittimålningar, kolstilleben med mera.

– Vi tittar alltid på utställningen, gör reflektioner kring den och hittar inspiration, berättade Wawa Sjödin, en av deltagarna.

Men så var det inte den här gången. Istället fick seniorerna direkt börja med en garninstallation.

– Vi har fått tillgång till den första utställningssalen som vi ska förvandla med hjälp av gran i olika färger. Man kan dra, knyta, binda, allt möjligt för att förändra hur vi uppfattar rummet, sa konstpeddagog Hanna Svensson, som håller i träffarna.

Snabbt fylldes det tidigare kala rummet med färgglada linjer från vägg till vägg. Det dröjde inte länge innan man fick ducka under trådar eller försöka kliva över snören, som likt ett invecklat spindelnät fyllde rummet.

– Snart kan det bli livsfarligt att ta sig fram här, skrattade Wawa Sjödin.

Hon uppskattar träffarna på museet.

– Det är inte bara låsta pensionärsaktiviteter, utan det är utmanande och lekfullt. Mycket är planerat och har en konstnärlig kvalitet, sa hon.

– Det spelar ingen roll hur duktig du är, man kan jobba kreativt på många sätt. Här finns både de som inte gjort någonting förut, och en del konstnärer.

Längst in i rummet arbetade Elenor Bolin.

– Garn tycker jag om, sa hon och berättar att de är ett gäng på fyra stycken från Eskilstuna som brukar åka på träffarna.

Intill arbetade Wanja Gemmer som bara hade varit med på två träffar tidigare. Dagens aktivitet blev något av en överraskning för henne.

– Jag trodde vi skulle göra något vanligt som rita, måla eller hålla på med keramik. Men det här är en form av kreativitet också, man skapar något nytt.

Under sportlovsvekan har besökarna nu kunnat bygga vidare på verket och i morgon ska det bli vernissagekalas på eftermiddagen, samma dag som Torshälla firar sin 700-årsdag.

Eva-Lotta Eriksson