Dassigt att stänga toan

Stefan Adolfsson, som driver Tempo, är en av de som har skrivit på namninsamlingen för att få ha kvar de offentliga toaletterna vid Stadshuset. foto: Karina Frölund
Textstorlek:

Missnöjet pyr i Malmköping över kommunens beslut att stänga de offentliga toaletterna vid Stadshuset. I morgon, fredag, ska välfyllda namnlistor lämnas över till kommunens representanter.

– Risken är ju att folk gör det i naturen istället, säger Viola Johansson, en av de som har skrivit på namninsamlingen.

Även Stefan Adolfsson som driver Tempo har skrivit på.

– Det blir att folk går hit istället eller till andra butiker, säger han.

De har ingen kundtoalett, men en som används av personalen dit allmänheten inte har tillträde. Därför måste någon i personalen följa med och visa vägen.

– Det är ett problem, men det är klart att vi lånar ut toaletten om det behövs, säger Stefan Adolfsson.

Många har skrivit på namnlistorna som finns i köpingen.

– Vi talar om att vi vill ha toaletterna kvar i Malmköping. De kan inte gå och stänga igen dem och göra sig osams med hela köpingen, säger Börje Johansson som är initiativtagaren till den pågående namninsamlingen.

Han är ekonomiansvarig i Malköpings IF som har skött städningen av de offentliga toaletterna på orten, det vill säga vid Stadshuset och busstationen.

Föreningen får omkring 10 000 kronor i månaden för att städa toaletterna enligt Börje Johansson.

– Kostnaderna för kommunen är en fjärt i rymden. Man ska inte spara pengar på att folk går och håller sig och inte kan gå och kissa, säger Börje Johansson.

Han befarar att allt fler kommer att kissa i buskar och trädgårdar när toaletterna vid Stadshuset stänger.

– Det kostar 800 spänn, om farbror Blå ser dig vill säga.

Börje Johansson var också med och drev på så att toaletterna, efter ett uppehåll, öppnades för allmänheten igen 2010.

– Sedan dess har vi skött toalettstädningen och det har funkat kanon. De är inte världens fräschaste, kakel och klinkers är kanske 50 år gamla, men toaletterna är rena och det luktar inte fanken där som det kan göra på andra offentliga toaletter, säger Börje Johansson.

Enligt Peter Israelsson, chef för samhällsbyggnadsförvaltningen, var det framförallt tillgängligheten som låg bakom stängningsbeslutet.

– Toaletterna i Stadshuset uppfyller egentligen inte kraven som finns på offentliga toaletter, säger han.

– Det finns två offentliga toaletter i Malmköping. Den ena ligger vid busshållplatsen och den har vi sagt att vi behåller för den uppfyller alla krav.

Även städningen innebär vissa kostnader, menar Peter Israelsson.

– Sedan är det så att egentligen finns det ingen offentlig toalett i Flens tätort, och då tycker vi att det får räcka med en i Malmköping. Men jag förstår att folk reagerar, säger han.

Räcker det verkligen med en offentlig toalett i Malmköping, till exempel vid Malma Marken?

– Det är vår bedömning. I fallet med Malma Marken har vi mobila toaletter som man kan ställa upp och koppla upp på avloppsnätet. På stora evenemang kommer det inte räcka, då behövs fler toaletter, säger Peter Israelsson.

I morgon är representanter från kommunen på besök i Malmköping i ett annat ärende. Då planerar Börje Johansson att lämna över namnlistorna.

Eva-Lotta Eriksson