Branden kan klaras upp

Idag har man försökt snygga upp kring resterna av Grafikens Hus men fortfarande syns sot och brandrester på platsen. Nu kan branden, mot alla odds, vara på väg att klaras upp. foto: Lena Magnergård
Textstorlek:

Det finns en möjlighet att branden, som drabbade Grafikens hus, för tre år sedan kan klaras upp. Polisen har sedan en tid återupptagit förundersökningen.
– Vi har fått nya intressanta uppgifter, bekräftar Lars Franzell vid polisen i Eskilstuna.

Polisen har nu återupptagit förundersökningen av branden vid Grafikens hus i Mariefred, efter ett tips som man bedömer som ”synnerligen intressant”.

Det var för snart tre år sedan, natten mellan den 15 och 16 mars 2014, som Mariefreds stolthet, Grafikens hus brann.

Trots att brandkåren var snabbt på plats stod det omgående klart att byggnaden inte kunde räddas och det mesta av Kungsladugården, som byggnaden heter, brann ner till grunden.

Polisens förundersökning ledde inte till något och den lades också senare ner. Men spekulationerna kring branden har varit många. Någon trodde att det var gnistor från maskiner i ett intilliggande förråd, som tillhörde den lokala golfklubben, varit brandorsak medan andra gjorde en koppling till den, ibland kontroversielle konstnären Carl-Redrik Reuterswärds utställning, som skulle haft vernissage samma dag som branden utbröt.

Carl-Fredrik Reuterswärd, som avled 2016, har gjord sig mest känd för skulpturen Non-Violence som föreställer en revolver med en knut på pipan. Originalet tillkom som en reaktion på mordet på John Lennon men finns också i en, kanske mer berömd, version utanför FN-skrapan i New York som en symbol för fred.

Efter en tid lades utredningen av branden i Mariefred ner i brist på bevis men nu är den alltså återupptagen.

Förundersökningsledare är Lars Franzell, gruppchef för enheten för grova brott i Sörmland. Han säger:

– Utredningen är belagd med förundersökningssekretess så det är egentligen inte mycket jag kan yppa. Men jag bekräftar att vi har hållit flera förhör och vi kommer också att hålla flera nya förhör under de närmaste dagarna.

Så det finns en misstanke?

– Som sagt, jag kan inte säga så mycket, men vi har uppgifter om varför detta har skett och jag ser positivt på utredningen. Jag hoppas det kan leda till åtal.

Lena Magnergård