Vill locka till gröna jobb

Mohamad Madasrati hälsar glatt på djuren på Öknaskolan. – Jag tycker om alla djur, säger han. Foto: Eva-Lotta Eriksson
Textstorlek:

– Kuh…
Att uttala ordet ”ko” kan vara svårt, men deltagarna gör sitt bästa när Sörmlands naturbruk arrangerar studiebesök för asylsökande på Öknaskolan under jullovet.

– Vi hoppas lära känna människorna och kanske locka fram ett intresse bland de nyanlända att arbeta inom gröna näringar, säger Lotta Lindberg-Thompson, verksamhetschef på Öknaskolan.

Hon börjar med att berätta om skolan och vad man utbildar sig till här. Sedan startar hon rundturen genom att visa upp maskinerna som används till trädgårdsskötsel. Röjsågar och traktorer.

Den här dagen är det en mindre grupp som är på besök. Dagen innan var de fler, då hade de fem olika nationaliteter på plats. I dag är alla deltagare från Syrien. De gör stora ögon när de kliver in i delen med medelhavsväxter i skolans växthus.

– När jag sitter här kommer jag ihåg hur det var i Syrien, säger Khaled Almizar och ögonen tindrar på honom när han fortsätter:

– I Damaskus hade jag samma träd som det här.

Gruppen fortsätter ut till ladugården där de får hälsa på kossorna och kalvarna. En av de unga djuren undersöker nyfiket Mohamad Madasratis fingrar med tungan. Mohamad bara ler.

– Jag tycker om alla djur, säger han.

– I mitt hemland fanns det kor överallt.

Under jullovet arrangeras ett antal studiebesök på Öknaskolan och Nynäs slott. De riktar sig främst till familjer som bor på asylboenden i Nyköpings och Oxelösunds kommuner.

– De kanske sitter ensamma under lovet utan möjlighet att ta sig någonstans, säger Lotta Lindberg-Thompson.

Finansieringen kommer från Landstinget i Sörmlands satsning på intergrationsinsatser med fokus på asylsökande.

Samtidigt är studiebesöken ett sätt för naturbruksskolan att locka blivande elever. I dagsläget har skolan få elever med utländsk bakgrund berättar Lotta Lindberg-Thompson.

– Vi vill visa att vi finns, som en möjlighet till en yrkeskarriär. Det kanske man inte tänker på när man kommer hit och har ambition att bli läkare eller tandläkare, säger hon.

Eva-Lotta Eriksson