Polisattacker oroar

Under nyårsfirandet kastade någon en handgranat mot polisstationen i Katrineholm. Polisen attackerades även med raketer på andra delar i Sverige. foto: Karina Frölund
Textstorlek:

Någon kastade en handgranat mot polisstationen i Katrineholm vid tolvslaget. Under nyårshelgen har raketer medvetet riktats mot människor och inte minst poliser runt om i landet.

– Det är ett allvarligt arbetsmiljöproblem för oss men det är också attacker mot demokratin, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz som efterlyser en översyn av hur raketer används.

Den allvarligaste attacken vad mot polisen i Katrineholm, där någon kastade en handgranat mot polisstationen vid tolvslaget på nyårsafton.

Entrédörren till polisstationen, flera fönster och tre bilar på gatan förstördes vid explossionen.

Även huset på andra sidan gatan fick skador. Ingen person uppges dock ha kommit till skada vid händelsen. Polisen rubricerar ärendet som allmänfarlig ödeläggelse.

Efter en teknisk undersökning på nyårsdagen kunde polisen konstatera att det handlade om en skarp handgranat, troligen en slitterhandgranat, rapporterar Katrinenholms Kuriren. Enligt dem fanns det i början av veckan inga vittnen till händelsen eller någon misstänkt gärningsman.

Men det var inte bara i Katrineholm som polisen utsattes för attentat. Det finns också många rapporter om att raketer skjutits mot polis och annan blåljuspersonal på flera håll i landet under nyårshelgen.

– Mellan klockan 22 och 03 hade vi drygt 50 samtal om folk som skjutit raketer. De skjuter mot räddningstjänsten, mot oss och mot ambulanser. De skjuter mot bussar och spårvagnar och kastar smällare mot folk som väntar på bussen, säger Hans Lippens, talesperson för polisen i region Väst, om nyårsnatten.

I Göteborg rekommenderade polisen att Nordstans köpcentrum skulle stänga tidigare på nyårsafton sedan det framkommit att ungdomsgäng planerade att skjuta raketer.

När räddningstjänsten i Malmö åkte till en containerbrand i Rosengård blev den attackerad med kraftiga smällare.

– Det är otroligt viktigt att hela samhället markerar att attacker av den här typen mot poliser inte är acceptabelt. I uniformerna finns människor som förhoppningsvis ska ha det här jobbet under ett helt yrkesliv där hot och våld blivit vardag, säger Lena Nitz.

Hon är inte beredd att i dag kräva ett totalförbud mot fyrverkerier, men däremot en översyn av vad som hänt det senaste året.

– Jag tror man måste skaffa sig en bild av hur utvecklingen ser ut och beroende av den vidta åtgärder.

Det ligger två motioner på riksdagens bord som handlar om fyrverkerier. I en föreslår sex ledamöter från Vänsterpartiet en översyn av lagstiftningen och skärpta regler.

I en annan motion förelår Solveig Zander (C) ett förbud av försäljning av fyrverkerier till privatpersoner.

 Björn Ewenfeldt/TT
Eva-Lotta Eriksson