Orion, Hathor och Zigge Stardust

Textstorlek:

Orion! Jag var tvungen att tvärstanna bilen, släcka alla ljus, kliva ut på den hala vägen och bara stå och njuta av den fantastiska stjärnhimmel som visade sig på himlavalvet. Orion, en av de starkaste stjärnbilderna vi kan se nu, var enligt den grekiska mytologin en jättelik jägare.

I en av berättelserna skickades han upp som en stjärnbild av gudinnan Artemis efter att han försökt våldta henne. Nu jagar han vidare över himlavalvet tillsammans med de andra stjärnbilderna: Kusken, svanen, plejaderna, skorpionen, draken och alla de andra som namngavs av den grekiske astronomen Ptolmaios.

Tänk vilken ynnest det är att ha möjlighet att uppleva denna stjärnhimmel! I världens storstäder går det inte på grund av all light pollution, eller ljusföroreningar, som det heter på svenska.

I ett nummer av tidskriften Ny Teknik på nätet läser jag att natthimlen nuförtiden är flera hundra gånger ljusare än var den var förr och att 60 procent av jordens befolkning aldrig sett Vintergatan! Vintergatan heter ju the Milky Way på engelska, vilket går tillbaka till den egyptiska myten om gudinnan Hathor, avbildad som en helig ko med solens skiva mellan sina horn. Ur henne flödade en gång hela Vintergatan och varje dag födde hon fram en gyllene kalv…

Så lever de vidare dessa myter och berättelser och stjärnhimlen flödar över oss som har turen att inte bo i en av de städer där det är omöjligt. Fast jag såg stjärnhimlen också i storstaden Damaskus då jag var där 2008. Från berget Quasioun skådade vi både stjärnhimlen och det gröna ljusen från Damaskus alla minareter. En oförglömlig upplevelse!

När jag slutligen kommer hem i nattmörkret möts jag av reflexerna från ett par kattögon. I två veckor har han strukit runt oss nu den främmande katten med den vita pälsen, gulröda ryggen och svansen. Hjärtskärande jamade han av hunger och självklart la vi ut mat åt honom. Han har bäddat åt sig i ladan där det finns gott om halm och hö.

Nu har jag gjort en liten koja åt honom med liggunderlag och en varm filt. Och självklart har jag satt upp anslag, skrivit på olika kattsidor på nätet, kontaktat Livbojen och gjort allt jag kunnat. Hittills har ingen hört av sig men jag hoppas att det finns någon därute som saknar sin katt. Han har fått ett namn också, Zigge Stardust, ett värdigt namn.

+ Roland Paulsen som spräcker myten om det heliga arbetet.
– De åtta rikaste i världen äger lika mycket som halva jordens befolkning.

MARIE SELANDER