Kanonerna ger backen ett tjockt lager snö

Ena slangen innehåller vatten från Hosjön, den andra luft och när det är kallt nog blir det snö i kanonen. Foto: Karina Frölund
Textstorlek:

Under ett moln av yrsnö växer det fram ett månlandskapet vid Malmabacken. Åtta snökanoner går dygnet om när det är tillräckligt kallt.
– Snön vi gör nu räcker hela säsongen, säger Jon Philipson.

Han är ordförande i Malmköpings Alpina SK och jobbar för fullt med att göra snö i backen så den kan öppna i helgen.

– När snön faller och det blir vitt blir många sugna på att åka skidor. Då ringer de och tror att vi kan öppna backarna, säger han.

Men det krävs minst fem, egentligen sex, dygn med kyla för att de ska hinna tillverka tillräckliga mängder snö. Kanonerna ska göra 40 centimeter snö av Hosjöns vatten för att det ska räcka att åka på.

– Om vi skulle använda oss av naturlig snö skulle det behövas stora mängder, som tre meter och helst lite blöt, annars skulle det inte bli något kvar när vi pistar.

Förra året firade Malmabacken 50 års-jubileum och i år firar klubben 40 år.

– Jag var med startade klubben. Vi ville tävla i slalom, då var man tvungen att vara med i en klubb.

Den första sponsorn skänkte billiga västar att åka i, de fanns i rött, grönt och vitt, så det fick bli klubbens färger.

På webbsidan kan man också läsa att Flens kommun fick bjuda på de första portarna. Föreningen medlemmar var ute på natten och stal reflexpinnar i vägrenen för ha som portar i slalombacken.

– Vi spelade i en helt annan liga än de stora klubbarna. Vi hade mest kul, åkte med jeans och hade kammen i bakfickan.

Jon har sett många generationer ta de första tveksamma åken.

– När jag tänker tillbaka på tiden här i backen så är det främst alla glada ungdomar jag tänker på. Det är som en ungdomsgård.

80-talet var föreningens storhetstid med över 600 medlemmar. Idag är de cirka 160.

– Nu har vi ingen tävlingsverksamhet, tyvärr. Vi skulle egentligen behöva det för ungdomarnas skull, men vi vill inte stänga backen för träning.

De har också skidskolor för barn. Han säger att föreningen funderar på att utveckla verksamheten på olika sätt.

– Vi pratat om snowpark med mer hopp och såna grejer. Ungdomarna brukar bygga några egna hopp, det är bra, men det är klart att det finns en del att utveckla där.

De har också diskuterat att anlägga ett längdskidspår i anslutning till backen, som de skulle kunna pista med maskin. Båsenberga i Vingåker och Vilsta i Eskilstuna har satsat på det.

– Vi har också funderat på att göra en separat pulkabacke.

Karina Frölund