Tema: Kurser & Utbildning

Idéer föder företagsamhet

Textstorlek:

Nyköping – Det svåraste är att få idén, sedan gäller det bara att tro på den, säger Fredrika Jonsson på Teknikprogrammet på Nyköpings gymnasium. Hon och hennes klasskamrater jobbar med Ung Företagsamhet en dag i veckan.

Eftersom de går Teknikprogrammet ska de utnyttja tekniken när de utvecklar sina företagsidéer.
Fredrika Jonsson har tillsammans med Emma Corsell, Hampus Regnar och Amanda Sjöberg tagit fram ett litet durkslag som ska användas när vätskan ska ur konservburken.
– Vi utgick från ett problem, att det är lätt att skära sig eller att man blir kladdig när man ska hälla ut vätskan, berättar Fredrika.

Sedan tog de fram en ritning på prototypen med hjälp av digital ritteknik, 3D CAD.
– Det svåraste är att få ner tidsåtgången. Vi gör dem i skolans 3D-skrivare och det tar flera timmar.

Flera unga företag på Teknikprogrammet använder 3D-skrivaren för att tillverka sina produkter. Med 3D-CAD skapas en ritning av produkten. Sedan omvandlar skrivaren informationen till något handfast genom att lägga tunna lager av ett material på varandra, till exempel plasttråd, och bygga upp en tredimensionell form.
Organisationen Ung Företagsamhet vill att eleverna ska träna och utveckla kreativitet och företagsamhet och väcka deras intresse för entreprenörskap.
– Det ger i alla fall inblick i verkligheten. Det är inte så svårt som man tror att ta fram en produkt och driva ett företag, om man har en idé, säger Fredrika Jonsson.

Innan eleverna sätter igång med någon tillverkning måste de göra en marknadsundersökning.
– Får de ingen respons på sin idé behöver de tänka om. Det gäller att ställa lite fler frågor när de ändå undersöker marknaden. Det kan räcka med att ändra någon detalj på produkten, säger lärare Michael Arpnäs.

Men det räcker inte med att få en idé, göra en marknadsundersökning, rita och tillverka produkten utan eleverna ska också sälja sin pryl.
Linus Skantze och Lovisa Eriksson försöker få ordning på plasttrådarna som de ska använda i 3D-skrivaren. De gör ett litet handtag till mobiltelefonen, Grip It. Även de utgår från ett problem.
– Jag vet inte hur många gånger jag spräckt skärmen på mobilen när jag tappat den. Med det här handtaget sitter telefonen fast på handen även när du släpper greppet, förklarar Lovisa Eriksson.

Det är fler som har känt av behovet, för Linus Skantze och Lovisa Eriksson blev december månads UF-företag. Ett problem är en vanlig drivkraft som kan ge upphov till en idé, men ibland räcker det med en irritation som för Anton Hylander och Heike Ågren.
– Smulor. När man äter rostat bröd är det jobbigt med alla smulor, förklarar Anton Hylander.

De har konstruerat ett brödgaller med ett fat under som går att dra ut och skaka av för att bli av med alla smulor.
– Vi har skurit ut delarna med laserskrivaren och sedan får vi montera ihop den, säger Heike Ågren.

De har redan fixat en återförsäljare för sin produkt. Hellmanska gården i Nyköping, med med café och butiker, har brödfatet för försäljning.