Tema: Kurser & Utbildning

De satsar på polisskolan

Emelie Rantala och Danne Andersson tränar för att bli poliser. Foto: Anita Hedlund
Textstorlek:

Det är inte alla utbildningar som erbjuder terroristövning på skoltid, men det har det blivit för Emelie Rantala och Danne Andersson som går polisförberedande kursen på Stensunds folkhögskola.

Terroristövningen fick de vara med på under ett studiebesök på ett polishus. Sedan har de haft polisens hundenhet på besök och de har suttit med vid en förhandling på Södertörns tingsrätt.Det finns tuffa delar av polisyrket som eleverna måste vara medvetna om.
– Jag kan hamna i situationer jag inte kommer ur, kanske behöva skjuta någon, för att hotet är så stort, säger Emelie. Och en del kan tycka det är positivt att man som tjej är polis, men inte alla tar det på samma sätt, de kanske tycker ”du är bara en liten tjej”. Men jag har riktigt bra fysik och är väldigt stark.
– Jag har också bra kondition, är stark och har bra fysik, säger Danne. Jag röker faktiskt men håller på och slutar, det är mitt enda hinder. Sen förstås vad poliser får se, barn som råkar illa ut, mycket blod och människor som far illa. Det ska jag vara klar och förberedd för.

I kursen ingår både möjligheten att läsa upp kärnämnen, om man inte har godkänt i betyget från gymnasiet, och kriminologi, sociologi, psykologi och juridik, samt att man kan bli fysiskt i topptrim.
–Vi pratar mycket om varför människor blir kriminella, säger Emelie. En av lärarna är socionom med bra erfarenhet av olika fall. ”Varför är det så, tror ni?” är en fråga vi ofta får.
– Vi diskuterar mycket om jämställdhet, både mellan könen och mellan människor med olika bakgrund och förutsättningar. Inom psykologin pratar vi om människors olikheter och att man aldrig kan döma någon.

Kompisarna Emelie och Danne börjar nu sin andra termin på kursen. De är båda tjugo år, på sitt tjugoförsta, kommer från Nyköping, och de bestämde sig tillsammans för att söka kursen.
De träffades som säkerhetsvakter på en alkoholfri och drogfri festival för ungdomar i Nyköping. Sedan har de tillsammans deltagit en gång i veckan hos FBU, Försvarsutbildarna, där de bland annat övat skytte och ledarskap.
De beskriver hur utbildningen hjälper till att klargöra yrkesvalet. De känner flera som bytt inriktning när de insett att polisyrket inte är det rätta.
– Men jag har verkligen bestämt mig under den här utbildningen. Vi har åkt på studiebesök, vi har träffat många poliser. Det är ett bra yrke, rätt yrke för mig, säger Emelie.

Efter gymnasiet har bägge arbetat några år, Danne som kranförare och hamnarbetare hos SSAB i Oxelösund, Emelie inom restaurang. Men drömmen om polisyrket har funnits länge hos båda.
– Jag har alltid drömt om att få jobba inom service – ambulans, sjukvård, kunna hjälpa människor. Jag har ett starkt minne från då jag var fyra år och fick min första polisbil, säger Danne.
– Jag vill vara inom ett säkerhetsyrke, göra människor säkra och trygga, säger han.

Emelie har valt mellan sjuksköterska och polis. Ända sedan barndomens lekar ”tjuv och polis” har hon haft polisyrket i tankarna.
– Jag vill jobba nära människor, arbete på ambulans skulle också passa mig bra, man hjälper samhället.

Båda har redan börjat funderat på vilken inriktning de vill ha på sin poliskarriär.
– Alla börjar som ordningspolis, fastslår Danne. Jag siktar på att bli hundpolis, sen specialisera mig på grova brott.
– Jag vill också bli hundförare, sedan vill jag bli kriminaltekniker, lösa brott, kanske fokusera på droger och gå in i den biten, säger Emelie.