Brist på tips om rovdjur

Vid förra årets inventering fanns drygt sju till åtta lodjur i Sörmland. Foto: Thinkstock Photos
Textstorlek:

Länet Sedan Länsstyrelsen i Sörmland bytte plattform för rovdjursobservationer i höstas har antalet rapporter minskat. I förlängningen han det försvåra länsstyrelsens arbete med att inventera rovdjuren.

Förra året rapporterades omkring hundra rovdjursobservationer i Sörmland, de flesta i Eskilstuna kommun. Nästan alla handlade om varg eller lodjur, vilket är naturligt eftersom det framförallt är de och kungsörn som finns här.
Länsstyrelsen har ett uppdrag att inventera rovdjuren i länet.
– Vi är till stor del beroende av tips från allmänheten, säger vilthandläggare Sebastian Olofsson.
– Vi hör av oss till alla som har rapporterat in och försöker se om det finns möjlighet att kontrollera och kolla upp dem.

Tidigare har man kunnat rapportera in observationer via webbtjänsten Rovobs, men sedan den 1 oktober är det Skandobs man ska vända sig till. Det är en gemensam portal för Sverige och Norge som dessutom har utvecklat en app.
– Direkt när man är i skogen kan man ta en bild och lägga upp, så kommer det upp en prick precis där man är.

Nackdelen är att man måste registrera sig som användare för att kunna utnytta tjänsten, och det tror Sebastian Olofsson kan vara en tröskel som hindrar.
– Jag tror vi får ge det lite tid, som ett år, innan vi får full effekt.

Om det fortsätter bli färre rapporter, hur påverkar det er?
– Färre observationer är allvarligt, då blir det svårare för oss att hitta de rovdjur som finns här och det blir svårare att motivera bidrag till skydd, som skyddsvästar till hund eller rovdjursavvisande stängsel.

Allmänhetens tips är viktiga vägvisare för länsstyrelsen. Men hjälp av dem kan de åka ut och fortsätta spåra. Och alla observationer behöver inte vara kvalitetssäkrade för att räknas.
– Om det är många observatörer som till exempel har sett en lodjurshona med ungar så vet vi att det är ett hett område, och då kan vi åka ut och spåra senare.

Länsstyrelsen har också möjlighet att sätta upp kameror i skogen.
– Hittar man till exempel ett nyss dödat rådjur, som verkar vara dödat av rovdjur, så kan man ringa in det så kan vi sätta upp en kamera. Förhoppningsvis kommer djuret tillbaka och vi kan få det på bild.

Trots de hundra observationer som gjorts under 2016 är det långt ifrån så många rovdjur som rör sig i länet.
– Baserat på förra årets inventering kan vi bekräfta att det finns ungefär åtta lodjur i länet. Det är inte säkert att vi har hittat alla, men det är ett minimumvärde, säger Sebastian Olofsson.
– Vi konstaterade förra året att vi hade 1,5 lodjursföryngring. En utanför Flen och en som vi delade med Östergötland, precis vid länsgränsen.

När det kommer till vargen har länsstyrelsen bara konstaterat ett fall, en varg som sprang utanför Vingåker vid jul. I somras var det ett vargangrepp utanför Flen.
– Då fanns det uppenbarligen en varg där, men på sommaren är det många nya vargar som sprider sig och vandrar runt, det är inte säkert att den är kvar i området.

Det tidigare Sundareviret, som egentligen ligger inom Länsstyrelsen i Stockholms område, är inte längre ett revir, eftersom det inte finns ett revirmarkerande par där längre. Men länsstyrelsen där har kunnat spåra två tikvalpar som finns kvar i området.
– Men de verkar hålla till mest i Stockholm, säger Sebastian Olofsson.