Änder skapar konflikt

Strängnäs kommun har utfärdat matningsförbud för änderna i Mariefred. Kommunen hänvisar till risken att fågelinfluensan sprids. foto: Lena Magnergård
Textstorlek:

​Det är tomt längst strandkanten i Mariefred. Om man bortser från änderna förstås. Kommunen har fattat beslut om att förbjuda matning av änder och rädslan för att de kan sprida fågelinfluensa har gett effekt.
– Djurplågeri, säger Eva Söderberg, vid djurskyddet Mariefred.

– Det hela är vidrigt eftersom det handlar om uppfödda tamänder som inte skaffar mat på egen hand när det blir is, säger Eva Söderberg vid Mariefreds djurskydd.

De har varit ett omdiskuterat ämne i Mariefred. Några vill mata dem medan andra anser att fåglarna smutsar ner. Men i år är de, enligt Strängnäs kommun, fler än någonsin.

Kommunen har därför utfärdat ett förbud mot matning. Det största problemet med fåglar, som samlas på en liten yta, är smittspridning, speciellt i dessa tider när Sverige har klassats upp till riskkategori två gällande fågelinfluensan.

– Vi vet att fåglar kan sprida smittan och vi alla är oroliga för fågelinfluensan, säger Eva Söderberg.

Ett annant stort bekymmer gäller det sanitära när fåglarnas avföring ligger på bryggor, i parker och på lekplatser.

Dessutom, anser kommunen, att den organiserade matningen med spannmål kan locka till sig råttor och andra skadedjur. Kommunens plan är att få stopp på matningen av änderna innan isen lägger sig.

– Vi var lite sent upp med skylten. Den organiserade matningen började tidigare än vi räknat med, säger Lars Ekström, teknik och servicechef i Strängnäs.

Han säger att kommunen vill att änderna ska bete sig naturligt och flytta när hösten kommer. Men han tycker inte att skylten ska sitta på plats året om.

– På sommaren är det inget problem när människor matar änderna, säger han.

Eva Söderberg håller inte med.

– Hade man satt upp skylten om matningsförbud tidigare, redan i somras, kanske man hade kunnat förhindra denna invasion av änder, men nu är det försent, säger hon.

Lars Ekström säger att det finns änder som överlever under vintern i Sverige, men säger att nästa år ska de sätta upp skylten tidigare på hösten. Den kommer inte att sitta där hela året.

Lena Magnergård