90 år i backspegeln

Första Sörmlandsbygden kom ut den 6 januari 1927.​ Så vi firar 90 år idag.
Textstorlek:

​De första numren av Sörmlandsbygden handlade om lokala och regionala lantbruksfrågor, nationell politik och internationella katastrofer. Tidningarna innehöll fyra tättskrivna sidor om stort och smått.

Sörmland var inte befriat från mul- och klövsjuka, mjölkpriset var redan då på tapeten, arbetslösheten var hög i Sverige och i en text analyserades den engelska kooperationens anslutning till socialismen.

En av tidningens få bilder var på engelska marinsoldater som skulle till Nanking för att skydda européer och amerikaner när det Kinesiska inbördeskriget brutit ut.

Dessutom fick läsarna ta del av följetongen Tiggardrottningen av Leonard Strömberg, en metodistpastor som skrev följetonger i många tidningar men också dikter och romaner.

90 år senare har Sörmlandsbygden fortfarande fokus på landsbygdens problem och glädjeämnen, en del är sig likt medan annat skiljer sig åt.

Den tekniska utvecklingen har rusat fram sedan 1927.

Då var det få sörmlänningar som hade en traktor, så hur skulle de kunnat fantisera om utvecklingen av självkörande traktorer, robotmjölkning och drönare, eller effekterna av pastöriseringen och penicillinet.

Industrialisering och elektrifiering har förändrat livet. Digitaliseringen krymper världen.

Vad kommande 90 år kommer att bjuda på är svårt för framtidsforskarna att sia om, elplan, vätgasdrivna fordon, hypersömn och engångskläder av cellulosa, kanske?

Men trots att ledlampan tänts, vi har 100 olika tv-kanaler, träffar partners via digitala dejtingsidor och fem miljoner svenskar kan hitta varandra på Facebook, verkar mänskligheten mer trög än tekniken.

För 90 år sedan handlade rubrikerna om främlingsfientlighet, ekonomi och sjukdomar. Artikel efter artikel skrevs om mjölkpriset och arbetslöshet. Känns det igen?

Ämnena som behandlas har inte ändrats lika snabbt som tekniken. Vi får se om 90 år var tekniken har lett oss och om vi fortfarande tampas med samma samhällsfrågor som nu…och då.