Vit jul helst i sällskap

I Nyköping och Eskilstuna arrangeras olika aktiviteter för att barn ska bli sedda och kunna ha roligt i jul, trots missbrukande föräldrar.​
Textstorlek:

– Vi har julkollo med cirkus, bowling och bio för barn som har det kämpigt i jul, men även för andra, säger Andreas Ahlberg, ledare på Junis i Nyköping.
Det är några av 250 aktiviteter runt om i Sverige som IOGT-NTO:s ungdomsverksamhet arrangerar under jullovet.

För många barn är skolan lika med trygghet. En fast punkt i tillvaron med nyktra vuxna människor omkring. För dem som lever i en familj där en eller båda föräldrarna missbrukar alkohol eller annat, kan jullovet bli långt och ensamt.

– Julen är en högtid för barnen, då de ska stå i centrum. Men jag har en kluven inställning till julfirande eftersom det är jobbigt för många barn, säger Anders Ahlberg.

Han och sex andra ledare ska arrangera kollo under tre dagar i jul. 24 barn ska få all uppmärksamhet under aktiviteterna.

– Intresset var stort. Vi hade lätt kunnat ta emot 50 barn, men det finns inte så många ledare.

IOGT-NTO:s kampanj Vit Jul har engagerat många i år och det bjuds på aktiviteter runt om i Sverige. I Sörmland har Junis aktiviteter i två av länets nio kommuner. I Eskilstuna arrangerar Junis och ”Alla tillsammans” lekar och skoj för barnen samt tävlingar.

– Vi kommer att baka pepparkakor och pyssla. Det ger tillfälle vara tillsammans, säger Lul Musa.

Även där är intresset stort.

– Vi har många föräldrar, främst mammor, som kommer och hjälper till, säger hon.

I Flen planerade Junis julbio, men fick ställa in. Inte på grund av att barnen var ointresserade utan i brist på ledare.

– Ja, vi har fått flera avhopp så nu behöver vi fler angagerade överhuvudtaget, säger Emma Vallström i Junis i Flen.

Men även Junis i Flen har det motigt är IOGT-NTO-rörelsen glada över att det är fler aktiviteter än någonsin i år. Runt om i Sverige arrangeras alltifrån disco och pepparkaksbak till pokémonjakt och steampunk lajvjulbord.

Enligt organisationen Junis rapport 2016 är det mycket som brister i stödet till barn med en missbrukare som förälder. Endast en bråkdel av barnen får stöd.

Forskare vid Uppsala universitet har intervjuat barn och unga i familjer med missbruk. Det viktigaste, enligt barnen i undersökningen, är att den vuxne, utanför familjen, är snäll.

”Snäll” innebär att denne ska vara genuint intresserad av det enskilda barnet, barnet ska känna att han eller hon är viktig för den vuxne.

– Det är för att barnen ska få ta plats och bli sedda som vi är många ledare på kolloverksamheten, säger Anders Ahlgren.

 Karina Frölund