Efter 15 års diskussioner om avlopp i Ålsäter

”Vi tror det när vi ser det”

Gerhard Johansson, Per-Inge Jonsson och Kenneth Wallin i Ålsäter misströstar trots besked om att samhällsbyggnadschefen säger att det ska bli kommunalt VA inom två år. ”Det tror vi när vi ser det”, säger de. foto: Karina Frölund
Textstorlek:

– Om ett par år ska det vara kommunalt vatten och avlopp i Ålsäter, säger Peter Grönlund, samhällsbyggnadschef i Vingåker.

Men fastighetsägarna Gerhard Johansson, Per-Inge Jonsson och Kenneth Wallin i Ålsäter skakar på huvudet och säger luttrat:

– Han är ny, vänta bara. Vi har hört det förut.

Ålsäter ligger mellan Vingåker och Katrineholm, vid sjön Kolsnaren. Byn hör till Vingåkers kommun. Det är cirka 150 fastighetsägare i området, många av dem har en sommarstuga.

Flera väntar på att kunna flytta ut till sitt sommarställe permanent, men för att det ska vara möjligt måste vatten och avloppsfrågan lösas. Det finns flera avloppsföreningar i området med olika avloppslösningar, men de fungerar inte på vintern.

Eftersom Vingåkers kommun länge har pratat om att dra in kommunalt vatten och avlopp har fastighetsägare trott att en lösning varit nära flera gånger – som sedan har försvunnit.

– Jag tror diskussionerna pågått i femton år. Och flera gånger har vatten och avlopp i Ålsäter legat i planen för att sedan försvinna, säger Gerhard Johansson.

Men det inte alla fastighetsägare som vill ha kommunalt avlopp. Gerhard Johansson tror att prislappen kommer att hamna mellan 150 000 och 200 000 kronor per fastighet för att ansluta sig. Enligt Avloppsguiden.se låg avgiften mellan 20 500 kr och 274 000 kr förra året, olika i olika kommuner.

– En del har bara en liten koja till sommarstuga, de vill helst att det fortsätter som förut, säger Lotta Edström, på Sörmland Vatten som ska se till att det kommunala avloppet blir verklighet när politikerna väl har fattat beslutet.

När det kommunala avloppet är på plats är det obligatoriskt att ansluta sin fastighet till det. EU-kommissionen har satt press på svenska politiker. Många undermålig avlopp måste bytas ut och de som ligger nära sjöar är extra prioriterade.

Den syrefattiga och övergödda sjön Kolsnaren ger extra press på beslutsfattarna. Men tjänstemän och politiker har haft avloppet på agendan så många gånger att Gerhard Johansson, Per-Inge Jonsson och Kenneth Wallin inte kan minnas alla möten, kallelser och löften som passerat.

– Det är många män på samhällsbyggnadskontoret som passerat också, som lovat en lösning och sedan slutat, säger Kenneth Wallin.

– Det är olyckligt att det dragit ut på tiden. Vi vill också ha besked för det tar två år för oss att bygga, säger Lotta Edström.

Det är extra komplicerat eftersom fyra öar i sjön också ska anslutas till avloppet.

– Vi har svårt att ordna kommunalt avlopp på öarna, det är ett arbetsmiljöproblem för oss att klara det, säger Lotta Edström.

Men Peter Grönlund på Vingåkers kommun är övertygad om att det blir kommunalt vatten och avlopp i Ålsäter om två år.

– Om det nu blir så är det en bra nyhet, men vi tror vi när vi ser det, säger Per-Inge Jonsson

Karina Frölund