Vattnet rann ut i diket

– Det är inte det ekonomiska som är det värsta, utan vi känner oss blåsta, säger Michael. Dagar efter att de flyttat in upptäckte paret att vatten från huset rann direkt ut i diket utanför, trots att fastigheten skulle vara inkopplad till det kommunala vatten och avloppsnätet, VA-nätet. – Jag var ute och gick med hundarna och så upptäckte jag att det sprutade så konstigt ut i diket. Då kom jag på att jag hade tvättmaskinen igång, berättar Anki. Sedan de upptäckte problemen för drygt en månad sedan har de minimerat vattenanvändningen i huset. När det har varit dags att tvätta har Anki åkt hem till sonen. – Vår ambition var hela tiden att inte släppa ut något som går rakt ut i diket, men någon gång måste man fuska, säger Michael. Huset var, och marknadsfördes, som besiktigat inför köpet. – Då kände vi en trygghet, säger Anki. – Vi kände att man kunde lita på att det här är okej, tillägger Michael. Men vid en överlåtelsebesiktning är det inte lätt att upptäcka ett sådan här fel. Nu har personal från kommunen varit på plats och kopplat in allt på VA-nätet. Notan står den förre ägaren för. – Jag känner en otrolig lättnad, vi har inte kunnat diskat eller duschat ordentligt, säger Anki. Rune Larsen är VA-ingenjör på kommunen och bekräftar att fastigheten inte var ansluten som den skulle till det kommunala nätet. – Allt i en fastighet ska i normala fall vara anslutet, utom takvatten och dagvatten, det vill säga regnvatten och smältvatten, säger han. Huset är en del av en samfällighet som från början själva skötte VA-systemet och sedan har kommunen kopplat på sig, enligt Rune Larsen. Enligt Rune Larsen är det inte ofta som fastigheter som ska vara anslutna till det kommunala VA-nätet visar sig inte vara det. – Men det kan hända och då är vi tacksamma om folk rapporterar det till oss, säger Rune Larsen. Även enligt ansvarig mäklare Carina Andersson på Fastighetsbyrån är det här ett speciellt fall. – Det är en av de första uppgifterna som vi får in från fastighetsregistret och jag hade ingen anledning att misstro det, och inte minst eftersom vi vet att området har kommunalt vatten och avlopp. Som köpare skulle jag inte heller misstro det, säger hon. Nu är Michael och Anki oroliga för vilka ämnen som kan ha runnit ut i diket tidigare. Paret planerar att ta prover på vattnet och kolla eventuella gifter i marken. – Jag är orolig att hela framsidan är förgiftad, säger Anki. Båda har tänkt tanken att försöka häva köpet. – Det finns i tankarna, men det är något som vi har fastnat för med det här huset eftersom vi la ett bud på det. Och vi har fortfarande hopp om att vi kommer att trivas, bara vi får ordning på det här, säger Anki. Foto Eva-Lotta Eriksson
Textstorlek:

Husköpet skulle bli början på en lugnare tillvaro för Michael Nyström och Anki Heikelberg. Istället visade det sig att fastigheten utanför Trosa inte var inkopplad till det kommunala VA-nätet som den skulle.

– Det är inte det ekonomiska som är det värsta, utan vi känner oss blåsta, säger Michael.

Dagar efter att de flyttat in upptäckte paret att vatten från huset rann direkt ut i diket utanför, trots att fastigheten skulle vara inkopplad till det kommunala vatten och avloppsnätet, VA-nätet.

– Jag var ute och gick med hundarna och så upptäckte jag att det sprutade så konstigt ut i diket. Då kom jag på att jag hade tvättmaskinen igång, berättar Anki.

Sedan de upptäckte problemen för drygt en månad sedan har de minimerat vattenanvändningen i huset. När det har varit dags att tvätta har Anki åkt hem till sonen.

– Vår ambition var hela tiden att inte släppa ut något som går rakt ut i diket, men någon gång måste man fuska, säger Michael.

Huset var, och marknadsfördes, som besiktigat inför köpet.

– Då kände vi en trygghet, säger Anki.

– Vi kände att man kunde lita på att det här är okej, tillägger Michael.

Men vid en överlåtelsebesiktning är det inte lätt att upptäcka ett sådan här fel.

Nu har personal från kommunen varit på plats och kopplat in allt på VA-nätet. Notan står den förre ägaren för.

– Jag känner en otrolig lättnad, vi har inte kunnat diskat eller duschat ordentligt, säger Anki.

Rune Larsen är VA-ingenjör på kommunen och bekräftar att fastigheten inte var ansluten som den skulle till det kommunala nätet.

– Allt i en fastighet ska i normala fall vara anslutet, utom takvatten och dagvatten, det vill säga regnvatten och smältvatten, säger han.

Huset är en del av en samfällighet som från början själva skötte VA-systemet och sedan har kommunen kopplat på sig, enligt Rune Larsen.

Enligt Rune Larsen är det inte ofta som fastigheter som ska vara anslutna till det kommunala VA-nätet visar sig inte vara det.

– Men det kan hända och då är vi tacksamma om folk rapporterar det till oss, säger Rune Larsen.

Även enligt ansvarig mäklare Carina Andersson på Fastighetsbyrån är det här ett speciellt fall.

– Det är en av de första uppgifterna som vi får in från fastighetsregistret och jag hade ingen anledning att misstro det, och inte minst eftersom vi vet att området har kommunalt vatten och avlopp. Som köpare skulle jag inte heller misstro det, säger hon.

Nu är Michael och Anki oroliga för vilka ämnen som kan ha runnit ut i diket tidigare. Paret planerar att ta prover på vattnet och kolla eventuella gifter i marken.

– Jag är orolig att hela framsidan är förgiftad, säger Anki.

Båda har tänkt tanken att försöka häva köpet.

– Det finns i tankarna, men det är något som vi har fastnat för med det här huset eftersom vi la ett bud på det. Och vi har fortfarande hopp om att vi kommer att trivas, bara vi får ordning på det här, säger Anki.

Eva-Lotta Eriksson