Satsar på mjölkkorna

Mattias och Marina Andersson vid Älvesta gård i Sköldinge investerar i mjölkkorna. De diskuterar den blivande lagården med byggledare Fredrik Österberg. Foto: Karina Frölund
Textstorlek:

Från robotmjölkning till mjölkgrop blir det när Mattias och Marina Andersson på Älvesta gård bygger ny ladugård. Trots bistra tider för mjölkbönder har de bestämt sig för att satsa.
– Vi hade kommit till ett vägskäl och har tänkt på det här i fem år, säger Marina.

Grunden är klar till det som i april ska stå färdigt som Älvestas nya ladugård.

– Det här ska bli mjölkgropen, säger Mattias och pekar på en platta i höjd med marken.

Det ser inte ut som en grop så jag sneglar mot de djupa gångarna vid sidan, men där ska tydligen gödslet ner.

– Robotarna var slut och det var dags att uppgradera anläggningen. Vi valde den ganska gammeldags mjölkgropen för att få lite ledigt, säger Marina.

Vid robotmjölkning, som de haft i 16 år, måste någon av dem alltid vara beredd på larm.

Även om korna själva kliver in för att bli mjölkade och roboten sköter själva mjölkningen, är det mycket som kan bli fel.

– Och det behöver inte vara mycket fel, men det larmar i alla fall på telefonen, och någon av oss måste ner och åtgärda problemet, säger Mattias.

– Jag vet inte hur många gånger vi har vänt i allén på väg till någon av ungarnas fotbollsmatcher, för att larmet gått, säger Marina.

Därför har de valt en grop där man kan jobba ensam och mjölka 24 kor åt gången, ”en dubbel tolva”.

– Vi har tänkt mycket på kokomforten och på arbetsmiljön. Vi vill att det ska vara stressfrit både för oss och korna, säger Marina.

– Vi valde lite bredare ”sängar” och mönstergjutning i gångarna för att de inte ska halka.

Först tänkte de sig en varm och isolerad ladugård, men experterna de talat med förordar frisk luft in, och hänvisar till djurhälsan.

Så nu blir det gardiner för öppna väggar, förutom i gropen, där det ska vara värme.

– Det är roligt att få bygga lagård igen. Det är något speciellt, säger Fredrik Österberg, från Sjötorpsbygg i Vingåker.

– Den förra vi gjorde, i Järna, fick pris som Årets byggnadsverk, säger han stolt.

Lagården i Älvesta ska bli klassiskt röd med vita knutar och svarta dörrar. Samma färgsättning som flera av de andra byggnaderna på gården.

Mattias släkt har haft mjölkkor på gården sedan början av 1900-talet.

För tio år sedan gick de över till ekologisk odling och ekologisk mjölk. Det är utvecklande, säger paret.

– Vi kan inte åka ut och gödsla om det ser ut att behövas, utan måste tänka igenom vad vi kan ha gjort för fel. Det gäller att vara noga med växtföljden, säger Mattias.

De får inte lika stora skördar, men tror att det är tryggare i längden med ekologisk odling.

– Konsumentaerna som väljer ekologisk mjölk har tagit ställning. Jag tror de vill ha svensk mjölk, säger Marina.

När Mattias och Marina tog över gården var korna uppbundna. Efter det, för drygt 15 år sedan, byggde de om och bytte till robot.

Nu är det alltså dags att mjölka själva igen.

– Vi är så korkade att vi tror att folk kommer att fortsätta dricka mjölk. Och för oss var inte köttdjur något alternativ. Vi kan inte tänka oss ett liv utan kor, säger Mattias.

Idag har de 150 kor och 170 ungdjur. När nya lagården är igång ska de ha 200 kor att mjölka. Och nästa generation Andersson visar intresse för att bli mjölkbonde. Hon går i gymnasiet på Öknaskolan.

– Det kommer att vara lättare att öka antalet kor, om hon skulle vilja det så småningom, säger Marina.

Karina Frölund